понеділок, 25 квітня 2022 р.

Чорнобиль. Зона відчуження

Весна в розмаї. Двадцять шосте квітня.
Тривожна ніч. Здригнулася земля.
Невинно вишні чарували цвітом,
А вибух все навколо спопеляв…
…Ще довго полум’я в Чорнобилі гасили.
Мов бомба атомна зірвалась в мирні дні.
Забрав Чорнобиль і здоров’я, й сили,
І наслідки трагедії сумні…
…Я вдячна людям тим, що врятували
Усю планету в найскрутніший час.
Ми перед ними всі заборгували.
Скажу сьогодні просто, без прикрас.
Марія Яновська. "Чорнобильська трагедія"

Чорнобильська катастрофа - найбільша екологічна катастрофа сучасності, що спалахнула квітневої ночі 1986 року над українсько-біролуським Поліссям, сколихнула всіх. Чорнобиль став зловісним знаком щонайсильніших саморуйнівних дій людини, найдраматичнішою поразкою в її такому нерозумному протиборстві з природою. З’явившись під знаком біблійної «звізди Полин», той чорний Чорнобиль став якщо й не розплатою, то якнайсерйознішою пересторогою нашому варварству, легковажності, сваволі, що дозволяє собі знущатися з природи, нашої одвічної матері й заступниці.


Пропонуємо видання, в яких науково обгрунтовані дані про причини аварії та її ліквідацію, про стан і майбутнє ЧАЕС, про людські, технічні, екологічні та інші проблеми цієї глобальної катастрофи.




Алексієвич С. Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього / С. Алексієвич. – К. : Комора, 2016. – 288 с.
«Чорнобилська молитва» - це художньо-документальний роман. Він промовляє тисячами голосів очевидців, потерпілих від трагедії, вимушених біженців із найближчих сіл, посадовців, які впливали на рішення в той час, та дітей-жертв радіації.



Губарев В. С. Зарево над Припятью: записки журналиста . - М.: Молодая гвардия, 1987. – 239 с., ил. – (Эврика).
Книга письменника і журналіста, редактора газети «Правда» відділу науки Володимира Губарєва описує події аварії на Чорнобильській АЕС, про історію розвитку вітчизняної атомної промисловості, про теперішнє і майбутнє мирного атома.



Загреба, Михайло. Пропусти Чорнобиль крізь серце : Фотокнига / М.Загреба. – К. : «Спалах», 2002. – 119 с.
Ця фотокнига – данина пам`яті журналіста, ліквідатора , учасника історико – культурної експедиції Мінчорнобиля України Михайла Загреби. Захоплива розповідь про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією, примушує читача поглянути на чорнобильську катастрофу не тільки як на техногенну , але й під іншим кутом зору - гуманітарним , і замислитись над тим. Що ми втратили в історичному, культурному, природничому та мистецькому значеннях.



Мужність і біль Чорнобиля: Повість-хроніка: Поеми. Вірші.– К.: Молодь, 1988.– 144с.
Ця книга є даниною пам’яті загиблих, виявом палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС. Містить повість А. Трегубова «Приборкувачі вогню», вірші Д. Павличко, Б. Олійника, І. Драча та інших присвячені тим, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС.



Під полиновою зорею: фотонарис про історію та культуру Чорнобильського Полісся/ Фото М. Загреби; Упоряд. Є. Аристов та ін..- К.:АртЕк, 1996.- 160 с.:іл..
Пропонований фотоальбом дає наочне уявлення про духовне життя та високі творчі потенціали мешканців Полісся, неповторність краєвидів, радощі й болі, тихий відблиск надвечірньої зорі й трагічний спалах четвертого реактора АЕС, який практично розітнув духовний світ цього прадавнього краю на ДО і ПІСЛЯ Чорнобильського лиха.



Сущенко Марія. Екскурс у Чорнобиль = Insight into Chernobyl: ...земля загублених надій.../ М. Сущенко; редкол.: Г.Б. Мунін, пер. Д. Вілкова - К. : Агентство по розповсюдженню друку, 2016. - 271 с. - (Програма "Українська книга").
У виданні показаний нинішній стан населених пунктів Чорнобильської зони відчуження, які були покинуті внаслідок аварії на атомній електростанції.
…Той весняний день був сонячним, пронизаний пахощами розквітлих дерев… ТОЙ ДЕНЬ, коли ми дізналися, що прийшла біда… То було не відчуття страху, а відчуття безмежного горя. Люди плакали, залишаючи свої домівки... ...Та промайнуло тридцять років... Хати стали пустими, вулиці позаростали чагарниками, більше не лунає в нашому та інших селах веселий дитячий сміх. Осиротіла наша занедбана земля...


Черненко, А. Г. Владимир Правик / А. Г. Черненко. - М.: Политиздат, 1988.- 143 с.: ил.
Видання розповідає про дитинство В. П. Правика, роки його навчання в Черкаському пожежнотехнічному училищі. Представлено документальні свідчення родичів і друзів героя.


Чернобыльский репортаж : фотоальбом / худ.- сост. : Н. Д. Еремченко, Ю. Г. Новиков; спец. фотосъемка : И. Ф. Костин, В. А. Зуфаров. – М. : Планета, 1988. – 154 с. : фотоил.
У фотоальбомі вміщено фотографії, які були зроблені відразу після квітневого вибуху, і після, в часи ліквідації наслідків аварії. Документальна книга розкриває найстрашнішу правду про Чорнобиль. Представлені знімки отримали вищі професійні нагороди.

Чернобыль. Дни испытаний: книга свидетельств / сост. : В. Г. Шкода. – К.: Рад. письменник, 1987. – 470 с.
Ця книга – збірник документальних, публіцистичних і художніх творів письменників і журналістів, котрі розповідають про те, як спільно, натхненний «чуттям єдиної родини», долав наш народ тяжкі наслідки аварії на ЧАЕС, мужньо і самовіддано боровся з грізними силами атома, що вийшли з-під контролю, відроджує до нового життя вражену радіацією землю, міста і села і саму атомну станцію.

Щербак Ю. Н. Чорнобиль: документальна повість / Ю. Н. Щербак. - К.: Дніпро, 1989.- 223 с.
Автор часто бував у Зоні АЕС, мав численні зустрічі з учасниками „опору атомній стихії”. Враження від побаченого, почутого лягли в основу документальної повісті. Герої повісті – реальні люди: пожежники, вчені, робітники, військовослужбовці, іноземці. Об’єднала цих, досі не знайомих людей, подія, що приголомшила світ – аварія на Чорнобильській А ЕС.

Яворівський В.О. Марія з полином у кінці століття.– К.: Радянський письменник, 1988.– 262 с.
Про драматичні події весни 1986 року в чорнобильській зоні, де тривалий час перебував і автор – відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії, голова комісії у справах Чорнобильської катастрофи при Президії Верховної Ради України.
 Ближче ознайомитися з книгами, взяти в руки, погортати, почитати можна у Виноградівській міській бібліотеці

Немає коментарів:

Дописати коментар