четвер, 14 квітня 2022 р.

Онлайн-ресурси для вивчення української мови

Добірка кращих онлайн-ресурсів, які мотивують учнів вивчати українську мову поза межами шкільної програми та полегшать підготовку до здачі ЗНО.
Вивченню державної мови в усіх школах України приділяється особлива увага. При цьому часто головний стимул навчання самих учнів обмежується лише успішною здачею ЗНО. А як зміниться їх мотивація, якщо запропонувати їм навчання у формі цікавого та корисного дозвілля в онлайн-просторі? Радимо провести власний експеримент!

Додаток «Mova»: українська у малюнках

Учні жаліються, що важко опанувати українську, силячись запам`ятати складні та часто нудні правила? Запропонуйте їм замість орфографічного словника… збірку оригінальних онлайн-малюнків, якою можна користуватися з власного гаджету!
Головний герой Лепетун допоможе безболісно запам’ятати типові словосполучення, найскладніші правила учням від наймолодших до найстарших класів.
Mova – перший мобільний застосунок з вивчення української мови. Правила вимови та правопису оформлені у вигляді ілюстрацій про життя головного героя Лепетуна та його друзів.
Додаток передбачає також можливість перевірити рівень володіння українською мовою за допомогою цікавих тестових вправ. А якщо не зрозуміло чому саме певний варіант тесту вірний – Лепетун одразу ж пояснить правило!
Чия розробка:Автор застосунку – програміст Олександр Клименко. Цей мобільний додаток створено в межах освітнього проекту «Мова-ДНК нації».
Як це можна використати:Розглядаючи у вільний час онлайн-малюнки з 9 тем (антисуржик, пароніми, фразеологізми, орфографія, наголос тощо), учні без додаткових зусиль опанують найскладніші правила з різних розділів української мови та осягнуть наступне:
  • основні правила правопису;
  • дізнаються як позбутися кальки, замінюючи русизми власне українськими словами;
  • навчаться правильно наголошувати слова та добирати синоніми;
  • запам'ятають типові фразеологізми тощо.
Використання цього онлайн-ресурсу можливе навіть на уроці. Запропонуйте змагання, хто більше смаколиків набере за результатами вивчення теми! Це дозволить вам, з одного боку, цікавим способом перевірити їх успішність з теми, а з іншого – зекономить ваш особистий час на перевірку, бо результат тесту рахується автоматично.
А для тих, хто готується до здачі ЗНО, додаток передбачає можливість виставляти нагадування на певний час, в який щоденно будуть надсилатися ілюстровані правила.

«Мова – ДНК нації»: пізнавально-розважальний ресурс для школярів
Шукаєте, де наочно та цікаво зібрані матеріали щодо вивчення української мови? До вашої уваги саме такий ресурс:
«Мова – ДНК нації» – освітній онлайн-проект для тих, хто хоче вдосконалити свої знання з української мови у цікавому форматі. Тут містяться добірки пізнавальних ілюстрованих правил, змістовних тестових завдань, заготовок для онлайн-диктантів та сервіс перевірки власного тексту.
Засновники проекту навіть започаткували розробку першого навчального мультфільму, що передусім буде цікавий дошкільнятам та іноземцям, які на початковому рівні знання української мови. 
Чия розробка:
Проект був розроблений маленькою командою українських спеціалістів-волонтерів.
Як це можна використати:На уроках ви можете застосувати онлайн-ресурс у такий спосіб:
  • провести інтегрований урок (можна ознайомити учнів з правилами з певної теми у оригінальний спосіб – через онлайн-малюнки з життя Лепетуна);
  • здійснити контроль знань в декілька етапів (запропонувати тестові вправи з теми, диктант, в якому треба вставити пропущені букви та перевірку власного написаного тексту на помилки).
  • ресурс також буде корисним учням-старшокласникам при самостійній підготовці до ЗНО: тут стисло та наочно висвітлені правила мовлення на орфографії.

Сервіс Pixton: створіть з учнями власну історію у коміксах українською

Зрозуміла річ, що найкращий спосіб запам`ятати щось нове – це практичне застосування щойно отриманих теоретичний знань. А як ви дивитесь на те, щоб намалювати з учнями власний комікс українською? Школярі неодмінно сприймуть цю ідею із захопленням!
Pixton – сайт для створення власних інтерактивних коміксів. За допомогою цього ресурсу можна безкоштовно вибрати шаблон фону, героїв, додавати на власний розсуд об’єкти інтер’єру, редагування пози і міміку персонажа і, звісно ж, додавати текстові коментарі до кожного сюжету.
Для того, щоб почати створення власного проекту-коміксу, потрібно лише зареєструватися. Ресурс англомовний, але у налаштуваннях можна обрати російську мову, а комікси створювати українською.
Чия розробка:
Сервіс Pixton був створений канадським подружжям Clive та Daina Goodinson. Проект отримав 10 престижних нагород, зараз Pixton входить у 20-ку провідних компаній, чия інноваційна діяльність суттєво змінила взаємодію користувача та мережі Інтернет (згідно з даними Backbone Magazine). 
Як це можна використати:
Запропонуйте учням проявити свій творчий потенціал, і їх зацікавленість не примусить себе чекати!
За допомогою цього сервісу можна створювати будь-які тематичні сюжети з відповідними коментарями, тим самим відпрацьовуючи теоретичні знання з української мови у незвичний і більш захоплюючий для школярів спосіб.
Наприклад, під час опрацювання теми, щодо вивчення часів, дайте учням завдання створити історію з використанням слів минулого, майбутнього та теперішнього часу, або на темі «Фразеологізми» – створити історію з наочним відображенням певних сталих виразів тощо.

Застосунок для гаджету R.I.D.: розширення словникового запасу

РІД (R.I.D.) – додаток, який допоможе розширити словниковий запас за рахунок ознайомлення з власне українськими виразами у нетривіальній формі. Головна мета проекту – допомогти викорінити суржик з мови.
Цей застосунок допоможе не тільки збагатити лексикон, але і збільшити знання про історію українського народу.
Чия розробка:
R.I.D – волонтерський проект, створений на добровільних засадах командою українських спеціалістів на чолі з Максом Тимчієм.
Як це можна використати:Цей застосунок використовується у парі із додатком «Крамниця» (у AppStore): кожного дня на гаджет надсилаються аутентичні українські слова з поясненням змісту. Після додавання до власного словника надісланих слів, нараховуються спеціальні бали – піщинки часу. Таким чином, щоденно можна розширювати свій словниковий запас. Але це не все!
Інтерфейс додатків R.I.D та «Крамниця»
Зібрані бали-піщинки можна обмінювати на пізнавальний контент у додатку «Скарбниця» за категоріями, що найбільш цікавлять – «Книги», «Постаті», «Події». Додаткові бали можна отримували також за запропоновані слова. За кількістю внутрішньої «валюти» можна поступово досягати більш високого рівня з семи можливих, від «неофіту» до «володаря часу».
Запропонуйте учням позмагатися за досягнення певного рівня в онлайн-грі. Адже змагання – один із способів потужної мотивації.

Експрес-уроки з Юрієм Авраменко: зрозуміти спірні моменти правопису за 2 хвилини
Короткі відеопояснення у рамках щоранкової телепрограми створення в якості освітнього проекту. Щоранку представляється відеоурок тривалістю 1,5-2 хвилини з поясненням певного правила та прикладами його застосування. Зараз у вільному доступі міститься 234 експрес-урока.
Чия розробка:
Проект було розроблено телеканалом 1+1, експерт та ведучий – Юрій Авраменко.
Як це можна використати:Замість звичного пояснення правил, запропонуйте учням переглянути відеофрагмент. Переключення з одного виду діяльності на інший покращить їх рівень запам`ятовування нового матеріалу.
Також такі експрес-уроки корисні для учнів-старшекласників, які готуються до здачі ЗНО: кожен такий урок у відеоформаті присвячений певній темі, основний зміст якої переданий стисло та наочно.
Всі запропоновані нами інтернет-ресурси не є комерційними. Кожен бажаючий може користуватися ними безкоштовно у вільному доступі.

Немає коментарів:

Дописати коментар