четвер, 4 березня 2021 р.

Ґрета і гіганти

Дитяча книга Зої Такер та Зої Персіко «Ґрета і гіганти» — історія про маленьку дівчинку на ім’я Ґрета, яка живе у прекрасному лісі, якому загрожують гіганти. Прийшовши до лісу, гіганти нарубали дерев щоби звести будинки. Потім вони нарубали ще дерев і звели ще більші будинки. З будинків виросли селища, а з селищ – міста, і зрештою лісу майже не залишилося. На щастя, у Ґрети є ідея…
Коли Ґрета була ненабагато старша за тебе, вона дізналася про явище, яке називається зміною клімату. Через зміну клімату світ стає дедалі теплішим, і це призводить до великої шкоди. Всі науковці згодні з тим, що підвищення температури довкілля викликане діяльністю людини. Коли ми рубаємо дерева та спалюємо вугілля, нафту й газ (тобто викопне паливо), у повітря виходить речовина, яка називається «вуглекислий газ», і від цього світ нагрівається. Полярний лід тане, і рівень моря підвищується. Ліси вирубують, і тварини залишаються без домівок.
На Землі вже стало на один градус тепліше, ніж колись. Це призвело до ще страшніших лісових пожеж, бур і повеней, а понад мільйон людей, які жили біля узбережжя, були змушені покинути свої домівки. Якщо ми й далі так житимемо, все буде тільки гірше.
Зміна клімату — найбільша криза, з якою коли-небудь стикалися люди. Ґрета знала все це й не могла зрозуміти, чому ніхто цьому не протидіє. Тож коли їй було 15 років, вона пішла на страйк замість школи, сівши під будівлею парламенту Швеції з плакатом, на якому був напис: «Страйк заради клімату». За якийсь час поруч із нею почали зупинятися люди, а тепер її протест спонукає дітей і дорослих з усього світу теж протистояти зміні клімату. Ґрета спілкувалася з політиками з багатьох країн, а 2019 року її номінували на Нобелівську премію миру.


Відгук:
Lina Kwitka 12.03.2020
Дівчинка Ґрета живе в гарному лісі. Одного дня вона дізнається від лісових звірів, що їхню спільну домівку знищують гіганти. Гіганти знай будують собі будинки, з них виростають міста з фабриками, і що більше будинків стає, то менше лісу залишається, але гіганти, зайняті власними справами, того не помічають. Ґрета розуміє, що має щось вдіяти з цим сама, бо ж лісу геть не залишиться. Вона довго думає, що робити, і, врешті решт, вирішує влаштувати страйк, аби привернути увагу гігантів. Спочатку і її теж не помічають, але поступово до Ґрети приєднуються однодумці, і не звертати на цей натовп уваги дедалі важче. І хоч Ґрета – маленька дівчинка, а гіганти – величезні і високі, їй вдається докричатися до них.
Ця книжка – історія еко-активістки Ґрети Тунберґ, відомої в усьому світі. В 15 років Ґрета влаштувала одиночний пікет під парламентом Швеції, аби привернути увагу до зміни клімату. Зараз подібні акції збирають тисячі людей, а саму Ґрету номіновано на Нобелівську премію миру. Вона була першою школяркою, шо заговорила про це.
Якщо ви хочете простими словами пояснити своїй дитині хто ж ця дівчина, за що вона бореться і навіщо, або ж розповісти про еко-активізм на прикладі іншої дитини, “Ґрета і гіганти” допоможе вам в цьому. Тут чудово показано що може зробити одна людина, навіть маленька, власними силами. В кінці є невеличка довідка про Ґрету Тунберґ а також додаток з назвою “Ніхто не замалий, щоб на щось вплинути” (багатьом з нас, теперішніх дорослих, дуже не вистачало подібних слів в дитинстві). В додатку є перелік речей, які ви з дитиною, або вона сама, можете зробити, аби теж протидіяти змінам клімату. На прикладі цього додатку також можна поговорити про переробку, повторне використання речей, або ж будь-яку іншу екологічну ініціативу, до якої ви хочете привчити дитину.
Книжка гарно намальована, ілюстрації приємні і, попри важку тему, не лякають. Надруковано її на переробленому папері, а 3% від вартості кожної книжки видавець перераховує у фонд руху з протидії зміні клімату 

Нові видання отримані в рамках проєкту соціальної дії "Бібліотека в Освітньому сквері"
Проект реалізується в рамках Програми Active Citizens Ukraine Британської ради в Україні та у партнерстві з Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання», завдяки партнерській участі Виноградівської ЗОШ І-ІІІст. №3 ім Жігмонда Перені в проєкті “Школа як осередок соціальної згуртованості та стійкості в громаді”.

Немає коментарів:

Дописати коментар