вівторок, 12 січня 2021 р.

Тварини лікують.

Тварини лікують. Посібник серії "Шкільна бібліотека" для 7 класу закладів загальної середньої освіти.
• Автор: А.М.Заморока, М.В.Драгулян
• Видавництво: "Соняшник"
• Рік видання: 2020
• Сторінок: 224
      Наша планета сповнена життя. Воно вирує всюди — від найвищих гір до найглибших океанічних западин. На Землі нема такого місця, де б не було живих істот. Учені вказують на майже два мільйони відомих видів. Тільки одних тварин науці відомо понад півтора мільйона: від мікроскопічних хробаків, що копирсаються в ґрунті, до велетенських китів, які розтинають простори океану!
    Людина, самоусвідомивши себе, виокремилась зі світу тварин, але не розірвала свого зв'язку з ним. Ще з кам'яного віку тварини залишаються поруч: одні з них одомашнилися, а інші були піднесені до рангу божеств. Люди спостерігали за тваринами, підмічаючи їхні дивовижні властивості, яких не мали самі. Поважне ширяння орла, холодна стриманість змії, прудкість кішки, ефемерна краса метелика, величність лева... Віра в те, що ці сили можна отримати від тварин, так глибоко укорінилась в людській уяві, що тварини-тотеми були невід'ємними атрибутами культури давніх племен. Шамани й знахарі своїми магічними ритуалами лише утверджували думку про те, що тварини є оберегами, поводирями крізь життєві негаразди, рятівниками й друзями людини.
      То чи дійсно бджолина отрута є ліками? Чи справді коти — чудові психотерапевти? Чи можуть коні вилікувати церебральний параліч, краби — жовтяницю, а медузи — астму? У цій книзі ми спробуємо надати відповіді на ці та інші запитання, що ґрунтуються на наукових дослідженнях та доказовій медицині. Спробуємо познайомити тебе з різними тваринами, пояснити їхню поведінку. Ти зрозумієш, чому вчені вивчають тварин та що знання про цих істот і любов до них дає нам, людям.
        Численні дослідження, представлені в посібнику, навчать тебе не тільки вивчати природу, як це роблять дорослі учені, але й задумуватися над тим, що ти бачиш довкола, планувати експерименти та робити обґрунтовані висновки із власних спостережень. Окремі експерименти можуть видатися тобі складними в реалізації. У таких випадках не бійся просити допомоги в дорослих — вчителів чи родичів. Ба більше, ці людини є прекрасними порадниками не лише під час організації досліджень, але й на етапі аналізу результатів та формулювання висновків.
      У книзі ти зустрінеш численні питання: як у тексті, так і кінці окремих розділів. Звісно, найкраще було б пошукати відповіді на усі з них. Але якщо ти думатимеш лише над окремими з них, ти вже матимеш зиск — отримані тобою біологічні знання міцніше закарбовуватимуться у свідомості, а навички наукового мислення — розвиватимуться та удосконалюватимуться, стаючи частиною твого світогляду.
        Схоже тепер усе готове, тож до справи — гайда досліджувати тварин, які лікують!

Немає коментарів:

Дописати коментар