вівторок, 16 листопада 2021 р.

Бібліотека - територія толерантності


Щороку 16 листопада світ святкує Міжнародний день толерантності. Саме цього дня 1995 року на 28-й Генеральній конференції ЮНЕСКО було одностайно прийнято Декларацію принципів толерантності. Толерантність має передусім на меті прийняття людей такими, якими вони є, і взаємодію з ними на основі згод. Надзвичайно важливо, щоб фундамент толерантності було закладено в дитинстві, бо чим старша людина, тим важче їй змінювати свою ідентичність. Діти і молодь – люди майбутнього: у них свій стиль, манери спілкування, своє мислення, вони несуть в життя свої норми. Було б добре, щоб однією з цих норм була толерантність. Як пояснити дитині, чому деякі діти не можуть бігати або говорити? Як донести думку про те, що важливо для людей з особливими потребами? Як дати зрозуміти, що вони відчувають і яким бачать світ? І тут на допомогу приходить бібліотека зі своїми можливостями. Під час проведення відео-роздуму «Толерантність починається з мене…» з учнями 3 класу знайомилися з книжками про толерантність, (Йоганна ШпіріГайді;  Жаклін Уілсон Історія Трейсі Бікер; Аудгільд СульберґСуперкрутіЕлеонор ПортерПолліанна; Ніцой ЛарисаДві бабуськи в незвичайній школі або скарб у візку) обговорювати та переглядали анімаційні фільми:
 "Халабудка" Анімація, яку зняв українсько-вірменський режисер Манук Депоян у співробітництві з Наталією Гузеєвою. На запитання, про що його стрічка, режисер відповів просто: «Це про взаємини, про те, що найважливіше від усього – любов, повага, терпіння. Я вважаю, що діти з ранніх років мають розуміти, що таке толерантність. Важливо не лише легко спілкуватися з такими, як ти сам, а й вміти знайти спільну мову та поважати тих, хто від тебе відрізняється».
Подарунок/The Present Зворушлива історія про дружбу, об’єднану спільним болем. За 4 хвилини ви зміните своє ставлення не лише до свого життя, а й навчитеся розуміти чужу, особливу історію. Короткометражка «Подарунок» (The Present) зібрала близько 50 нагород і була показана на більш ніж 180 фестивалях, після чого її творець, німецький мультиплікатор Якоб Фрей, виклав фільм у відкритий доступ.
Струни/Cuerdas Цей 11-хвилинний фільм іспанського мультиплікатора Педро Соліса в 2016 році удостоївся премії Гойя. Соліс присвятив його своїм дітям – дочці Алехандрі і синові Ніколасу. Ви побачите, наскільки сильно і на краще змінилося життя дівчинки Марії, коли вона познайомилася з особливим хлопчиком, у якого діагностували ДЦП. З українськими субтитрами.

Немає коментарів:

Дописати коментар