вівторок, 27 квітня 2021 р.

Лялька зроблена своїми руками

Лялька — одна з найнагальніших потреб і водночас утілення одного з найчарівніших жіночих інстинктів у дівчинці. Леліяти, одягати, шити, трохи картати, колисати, уявляти, ніби щось є хтось, — у цьому все
майбутнє жінки.
Віктор Гюго


Кожна дитина за своєю природою дизайнер. Усе, що її оточує і чого торкаються її руки, вона намагається зробити красивим. Найзручнішим місцем для учнів, де вони можуть доторкнутися до творчості - це шкільна бібліотека. Ми творили з ниток.
Оранжеві, червоні, фіолетові — в умілих руках нитки перетворюються на справжні шедеври. З ниток можна виготовити що завгодно: закладки для книг, м’які іграшки, яскраві квіти, прикраси і навіть абажури і навіть ляльки.


Для тих, хто хоче дізнатися про ляльки зроблені власними руками - пропоную ознайомитися з оглядом літератури.

1. Велика книга ляльок : Українські народні ляльки в зарисовках Людмили Орлової / упорядник, фаховий редактор, автор передмови і текстових вставок доктор мистецтвознавства, член-кореспондент НАН України Олександр Найден. – К. : Видавничий дім «Стилос», 2019. – 304 с.
Ця книга – певний підсумок праці на ниві лялькарства Людмили Семенівни Орлової (1934-2017), котра майже все своє життя присвятила збиранню, дослідженню та популяризації українських народних ляльок. Мета видання – подати у вигляді чорно-білих рисунків класичні зразки українських народних ляльок, щоб викликати радість зустрічі зі справжнім великим мистецтвом і щем від його правди про життя й нелегкі людські долі в житті, вічні страждання від незбігу мрійних уявлень і реальної дійсності. Народна лялька виникає з повсякденно-буденних тривань як маленьке свято зустрічі зі своїм дитинством, з родовою давниною своїх предків, з дитинством своїх нащадків. На жаль, довелося доробляти і видавати книгу вже без Людмили Семенівни.
Книга буде корисною насамперед для тих, хто прагне створювати справжні українські ляльки, традиційні для різних регіонів і місцевостей нашої країни. Фольклористи, етнографи, педагоги, вихователі дитячих садків, студенти, учні знайдуть у ній багатий матеріал для своєї художньо-творчої, педагогічної та наукової діяльності. Тим, хто цікавиться українським народним мистецтвом, ця книга відкриє ще одну досі приховану грань цього мистецтва – невмирущого джерела нашої культури.

2.  Книга Ольги Тарасової Таємничий світ ляльки-мотанки: (способи виготовлення: майстер-клас), видана у видавництві «Либідь» у 2015 році. Запрошує всіх охочих до манливого світу ляльки-мотанки, яка є віддзеркаленням прадавньої культури, традицій і світовідчуття наших пращурів. Лялька-мотанка — не лише певний культурний символ, Це й потужний хатньо-побутовий оберіг, і обрядовий атрибут, і забавка для дітей і дорослих, і оригінальний сувенір, і прикраса інтер'єру оселі.
Дізнаватися про різновиди й призначення ляльок-мотанок, традиції, обряди й звичаї, з якими вони пов'язані, опанувати зовсім не складні способи їх виготовлення й зрештою мати напрочуд цікаве й корисне улюблене заняття на дозвіллі вам допоможе пропонована книга.
Дане видання призначене для щирокого кола читачів, усіх, хто захоплюється українською народною творчістю. Стане в пригоді викладачам шкіл, центрів, гуртків дитячої та юнацької творчості, майстер-класів для дорослих і дітей.

3. Народна лялька. Технологія виготовлення : навчально-методичний посібник підготовлений за програмою варіативного модуля «Технологія виготовлення української народної ляльки-оберега» до навчальної програми «Технології » 10-11 класи. Посібник стисло охоплює основні методичні рекомендації щодо організації та проведення уроків, містить інструкційно-технологічні картки для проведення занять та ілюстрації готових виробів, які наочно доповнюють теоретичний матеріал. Автор сподівається, що матеріали посібника допоможуть у роботі вчителям трудового навчання, керівникам гуртків та студій декоративно-ужиткового мистецтва, а також усім, хто бажає створювати народну ляльку.

4. Долгова, В. О.
Обереги. Ляльки-мотанки: 10 майстер-класів / Віталіна Долгова. - Харків: АССА, 2016. - 64 с.: фото.кол
У серії Ukrhandmade видавництво АССА пропонує окрему книгу, яка присвячена історії, традиціям і техніці створення цього оберега. Лялька-мотанка в українській культурі була не тільки іграшкою. Детально про етнічні корені і звичаї, пов'язані з цим видом народної творчості, можна прочитати в першому розділі книги. Автор пропонує читачеві познайомитися з техніками і правилами виготовлення виробів. На сторінках посібника представлені 10 майстер класів, які допоможуть зрозуміти, як зробити ляльку-мотанку. Берегиня дому, Крупеничка, Гладунка-травниця, Щастя-Доленька, Жаданиця - всі ці та інші мотанки описані в книзі. Кожен майстер клас супроводжується короткою історичною довідкою, де пояснюються значення окремих елементів і символіка ляльки.
Наведено список необхідних матеріалів та інструментів. Ляльки мотанки і процес їх створення забезпечені покроковими фото та детальними інструкціями. Власноручне виготовлення традиційних ляльок мотанок дозволить долучитися до коріння української культури і більше дізнатися про звичаї наших предків.

5. Лукашенко, Т.
Українські обереги своїми руками / Тетяна Лукашенко. - Харків: Аргумент Принт, 2015. – 223 с.: мал. - (Сер. "Корисна книга").
Наші прадіди-слов'яни здавна виготовляли обереги, бо добре знали про їхню дивовижну магічну силу. Нерідко за обереги правили символічні тварини, такі як їжак, зозуля, ведмідь, а також рослини на кшталт звіробою та папороті. З плином часу нічого не змінилося – ми, як і раніше, шукаємо захисту у надприродних сил, хіба що форма оберегів трохи зазнала змін. Які обереги сьогодні є незамінними в побуті сучасного українця? Як створити власноруч оберіг для себе та близьких? Чи справді вишиванка є не просто елементом одягу, але й сильним засобом захисту від негативного впливу? Відповіді ви знайдете на сторінках цієї книжки, що стане вашим власним оберегом на шляху до щастя, гармонії й родинного затишку.

6. Тарасова, О. О.
Ляльки-обереги: мотанки, домовики, ангели, віночки / Ольга Тарасова. - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 127 с.: фото.кол.
Здавна ляльки, виготовлені власноруч, наділялись величезною захисною силою. Давнє мистецтво створення таких ляльок тепер доступне і вам! Лялька вбереже дім від лиха, залучить щастя, стане чудовим подарунком для рідних. А створити її можна з матеріалів, які є в кожній оселі: клаптики тканини, нитки, солома, природні матеріали тощо.

7. Тарасова, О. О.
Ляльки-мотанки. Обереги для вашої оселі, що дарують успіх, багатство, щастя / Ольга Тарасова; фото Марії Чувило. - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2014. - 125 с.
Понад 40 авторських моделей! Лялька, зроблена своїми руками, захистить будинок від бід і негараздів, стане чудовим подарунком друзям і близьким. Їх виготовлення – це не просто рукоділля, це давнє мистецтво, яке тепер доступно і вам! Завдяки зрозумілим покроковим інструкціям, проілюстрованими фотографіями, ви створите будь-яку вподобану ляльку-оберіг. А знадобляться для цього клаптики тканини, які є в кожному будинку!

Немає коментарів:

Дописати коментар