середу, 28 березня 2018 р.

"Книга – невичерпне джерело виховання особистості в педагогічній спадщині В.О. Сухомлинського"

Учні ЗОШ І-ІІІ ст №3 ім.Жігмонда Перені відвідали міську бібліотеку з якими проведено годину спілкування «Василь Сухомлинський – дітям», під час якої школярі ознайомилися з біографією та творами талановитого педагога, здійснили заочну подорож творами Василя Сухомлинського. 

  Для дітей він написав понад 1500 художніх мініатюр – казок, оповідань, легенд, притч, новел. Герої Сухомлинського - павучок та мурашка на землі, журавлиний ключ у небі, лелеки, горобчики, берізка, калюжа, маленьке кошеня і звичайнісінькі діти, їхні батьки, бабусі, дідусі. Здавалося б все таке рідне і до болю знайоме, але іноді ми у своїй повсякденності не помічаємо цих речей, не приділяємо достатньо уваги близьким людям. Тонкий же спостерігач, Василь Олександрович зупиняє увагу дитини на повсякденних, майже непомітних явищах і подіях. Він впевнений, що коли не сформувати самостійності мислення, не виховати любові до бабусі й дідуся, до матері й батька, до рідної природи, речей, що оточують дитину, - то яка мова може йти про любов до Батьківщини, патріотизм і громадянськість.
    Деякі казочки й оповідання написані з гумором, жартом, яким відзначався і характер самого Василя Олександровича. Звернені вони до зовсім юних читачів, але діапазон їх застосування дуже широкий.

    З його творами діти знайомляться ще в дитсадку, а потім  в молодших класах навчальної школи. Це оповідання „Пташина комора”, „Три ледарі”, „Чому плаче синичка…”, „Камінь і струмок” та багато інших, які популяризують такі важливі душевні якості людини, як привітність, чуйність, доброзичливість, скромність, щирість, прагнення завжди йти вперед до нового та наполегливою працею досягати своєї мети. Усю свою любов і доброту цей мудрий, надзвичайно ерудований педагог віддав дітям. Настільною книгою багатьох вчителів, вихователів стала книга „Серце віддаю дітям”, а для нас, як для бібліотечних працівників, крім літературної спадщини, надзвичайно важливими є вислови мудрого вчителя В.Сухомлинського про значення книги та  читання в житті дитини.
    „Читання – це віконце, через яке діти бачать  і пізнають світ”; 
    „Якщо з дитинства у дитини не виховувати любові до книжки, 
якщо читання не стало її духовною потребою на все життя, - в роки отроцтва душа підлітка буде порожньою”; 
    „Щоб підготувати людину духовно до самостійного життя треба ввести її в світ книжки”; 
    „Читання як джерело духовного збагачення не зводиться до вміння читати; з цього вміння воно тільки починається”, - так писав Василь Сухомлинський, і ці мудрі вислови можна ще продовжувати. 



Немає коментарів:

Дописати коментар