суботу, 28 січня 2023 р.

Джейн Остін

 📖Джейн Остін (1775-1817), одна із найвідоміших і найулюбленіших письменниць світової літератури.

Її твори актуальні, читані, їх і сьогодні люблять мільйони.

«Перша леді англійської літератури» є брендом, асоційованим з історією Англії і її традиціями. 

📕28 січня 1813 р. вийшов найпопулярніший нині роман Джейн Остін «Гордість і упередження» (Pride and Prejudice). 

"Улюблена дитина", - так називала цей роман сама Джейн Остін. Книга йшла до читача та тривалої гучної слави багато років.

⏳Перша версія роману створювалася у жовтні 1796 - серпні 1797 рр. На той час Джейн було 20 років. Твір отримав назву "Перші враження" ("First Impressions").

Видавцям рукопис не сподобався, роман не був опублікований, Джейн Остін відклала його і повернулася до роботи над ним аж через 16 років. На той час Остін напрацювала чималий письменницький досвід. Твір відродила рука авторки реалістичної прози, текст роману був ретельно перероблений.

📖У 1813 р. книга була нарешті видана, мала приголомшливий успіх і стала в Англії «книгою року» – люди рекомендували її один одному, нею зачитувалися; хтось, природно, критикував, але в цілому це був великий успіх. 

Думка Джейн Остін щодо цієї роботи відбилася у листі до своєї сестри Касандри, відразу після її до публікації: «У цілому, нині, ... я задоволена. Робота занадто легка, яскрава і іскриться; її потрібно ще трохи відтінити. Їй потрібно бути трохи більше затягнутою тут, довгою повчальною главою там, якщо було б можливо...". 

Початковий варіант роману не зберігся і ми позбавлені будь-якої можливості для порівняльного аналізу тексту.

Ім'я Джейн Остін ніколи не було докладено ні до якого з її виданих романів протягом її життя, і титульний аркуш «Гордості та упередження» виглядав так: «Від Автора «Почуття і Чутливість».

Назва улюбленого нині роману - "Гордість і упередження", запозичена письменницею з роману також англійської письменниці Фанні Берні (1752-1840). Це цитата з роману  «Сесілія» (1782). 

💰У твердій палітурці примірник першого видання коштував 18 шилінгів. Згодом Джейн Остін продала авторські права на видання книги за 110 фунтів.

🕛Як правило, повністю прочитати роман можна приблизно за 12 годин.

✍Здавалося б, роман "Гордість і упередження" - це розповість про звичайне життя дрібного англійського дворянства на початку XIX ст. Це так, але й не так. Роман розгортає перед читачем картини Англії. Читач здебільшого опиняється у вигаданних місцевостях, але й знайомиться з реальними - подорожує до Лондона, графств Хартфордшир та Дербішир, бачить їх величну природу та строгі замки. 

Зі сторінок книги постає начебто типовий англійський роман, де панує розмірений уклад життя, живуть витончені леді і бездоганно ввічливі джентльменами, неспішне життя проходить в родових садибах і прекрасних садах. Але це також не зовсім так. У центрі роману письменниці зіткнення менталітету різних верств суспільства. У романі багато персонажів, кожен з яких має свою власну історію та характер.

Тут є аристократія (Дарсі, Бінглі), духовенство (в особі містера Коллінза), офіцери (Вікхем та інші), розбагатіли міщани (Лукаси і Філіпси). Відмінності у вихованні, в світогляді цих людей, їх внутрішні прагнення, ставлення один до одного - все це сюжет роману, що містить багато поворотів та матеріал аналізу для письменниці. Саме через цих героїв авторка показує різні аспекти життя суспільства того часу, включаючи проблеми класової нерівності, взаємини між статями та проблеми родинних відносин. 

👩🤵Роман сторінка за сторінкою знайомить нас начебто з типовими героями твору, але поступово читач бачить абсолютно нестандартних для того часу персонажів.

Головна  героїня – разюче розумна, жива, глузлива, відверта, хоробра, любляча свою сім'ю дівчина, яка переймається за її благополуччя - міс Елізабет Беннет.

Головний герой - розумниц, теж люблячий свою сім'ю, наділеним великою відповідальністю за її благополуччя і добробут багатьох залежних від нього людей, дуже гордий і, здавалося б, неприступний містер Фіцвільям Дарсі.

У книзі є багато побічних персонажів, характери яких також розкриваються через відносини між собою і створюють картину суспільства Англії початку 19 ст. 

Книга переповнена роздумами про природу любові, довір’я, гордості і упередженості та справжніми емоціями. Глибокий психологізм, точний опис людських характерів, дивовижне почуття гумору, чудові дотепні діалоги, а головне – протистояння і взаємне тяжіння ціх героїв робить роман «Гордість і упередження» цікавим через століття. 

Чарівний містер Дарсі і дотепна Елізабет Беннет стали літературними архетипами та іменами прозивними.

🌐Сьогодні "Гордість і упередження" – найулюбленіший читачами роман Джейн Остін. Про нього говорили та писали, говорять і пишуть, будуть говорити і писати завжди, адже цей роман –  зразок справжнього літературного (і культурного) досягнення. На початок 21 ст. у світі продано понад 20 млн примірників роману. Твір посідає №9 у Рейтингу 100 найкращих книг усіх часів журналу Ньюсвік; №2 у голосуванні The Big Read проведеного BBC 2003 р. у Великій Британії.

👩‍🎓Роман "Гордість і упередження" входить в англійську освітню програму і курс історії всесвітньої літератури, який проходять у всіх європейських країнах майбутні філологи.

📖Роман «Гордість і упередження» має сіквели, що належать видатним письменницям: «Незалежність міс Мері

Беннет» Колін Маккалоу (2008) і «Смерть приходить до Пемберлі» Філіс Дороті Джеймс (2011). 

Інтерпретацією роману Дж. Остін "Гордість і упередження" є роман англійської письменниці, журналістки та сценаристки Гелен Філдінґ «Щоденник Бріджит Джонс».

🎬Кінематографісти всього світу не втомлюються екранізувати "Гордість і упередження". Це один з найбільш екранізованих світовим кінематографом твір, що має 10 екранізацій: 1938, 1940, 1952, 1958, 1967, 1980, 1995, 2003, 2004, 2005.

Найвідоміші з них:

Стрічка 1940 р., в якій вперше містера Дарсі зіграв уславлений Л. Олів'є,

Стрічка 1995 р., в якій містер Дарсі - чарівний Колін Ферт,

Стрічка 2005 р., де містер Дарсі - М. Макфедьєн.

Немає коментарів:

Дописати коментар