понеділок, 18 жовтня 2021 р.

Інформаційна перерва: "Краянин - Йосип Бокшай"

В рамках місячника «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності» пропоную ознайомитися з життям і творчістю ювіляра, видатного художника Йосипа Бокшая (1891–1975).
    Життя і творчість художника нерозривно пов`язані з Ужгородом, де він народився та прожив 56 років. Закарпатський художній музей в Ужгороді названо іменем Йосипа Бокшая.
    Був дуже плодовитим митцем, створивши понад тисячу живописних полотен. Бокшай — майстер пейзажу, але серед його творів є і жанрові картини, портрети, натюрморти. Після війни Бокшай плідно працював над створенням величного образу природи рідного краю (“Озеро в горах” (1946), “Синевир” (1952), “Полонина Рівна” (1954). Для творів Бокшая характерні оптимізм, емоційний, соковитий живопис, інтенсивний колорит.
    Найбільше з пір року він любив осінь. Рідні художника пригадують, що, коли листя починало жовтіти й багряніти, Йосип Йосипович увесь свій вільний час проводив на пленерах, іноді сам їздив у гори… Колеги-художники дуже любили Бокшая за простоту і неперевершені жарти. Він був високоосвіченим, інтелігентним, жвавим, багато читав, але мав і звичайні людські слабості — не розставався зі своєю люлькою і кожні вихідні ходив на футбол. Містом він завжди пересувався пішки, а коли його спитали, чому не купить собі автомобіль, Бокшай відповів: “Бо тоді я буду змушений дивитися на дорогу, а не на пейзажі”.
     Доньки художника Катерина й Елеонора пригадують: “Наш батько був дуже великий художник, але ще більший скромник. У дитинстві ми не відчували того, що батько — перш за все митець, більше сприймаючи його за основною діяльністю — як тоді це називалося, професорством. Йосипа Йосиповича дуже поважали в місті. Коли він малював, за ним завжди спостерігали численні дорослі й діти — і всі захоплювалися тим, з якою душевною легкістю й піднесенням він працює над кожним своїм полотном і якими чудовими в нього виходять наші краєвиди”.
    У зеніті своєї слави Йосип Бокшай захворів на цукровий діабет і за чотири роки до смерті осліп.

Джерело

Книги та каталоги

Немає коментарів:

Дописати коментар