вівторок, 15 листопада 2022 р.

Астрід Ліндгрен. 6 клас

14 листопада, світ святкує  річницю від дня народження Астрід Ліндгрен – шведської дитячої письменниці, що полюбилася багатьма за межами її країни. Вона прожила довге і дивне життя, наповнене радісними і сумними подіями. Астрід Ліндгрен відома світові насамперед, як автор книг для дітей, яка подарувала безліч цікавих персонажів, таких як Карлсон, Пеппі Довгапанчоха, Еміль і Калле Блумквіст. Хоча варто відзначити, що крім літературного життя Астрід була активна і в соціальному: вона викривала соціал-демократів, які перебувають тривалий час при владі в Швеції, а також була одним з лідерів екологічного руху в країні і була щедрим меценатом.
Цікаві факти з її життя.
1. В основу багатьох творів Астрід лягли фольклорні історії та казки, які вона чула від рідних ще в дитинстві.
2. Любов'ю до книг Астрід перейнялася ще в дитинстві, коли подруга читала їй їх. Захоплена історіями, що ховаються в книгах, майбутня письменниця сама навчилася читати.
3. На свою першу роботу Астрід влаштувалася в 15 років. Вона працювала в редакції газети "Віммербю тіднінг" журналістом.
4.  Перші її публікації виходили без вказівки авторства.
5. Перші казки Астрід Ліндгрен були комерційними, вона їх писала на замовлення в журнал.
6. Чернетки всіх своїх книг Астрід писала за допомогою стенографії. За її словами, вона часто писала, лежачи в ліжку, і в такому положенні стенографувати було простіше, ніж друкувати на машинці.

Далі за покликаннями  можна читати її книги онлайн:
Брати Лев'яче серце
Детектив Блюмквіст здобуває славу
Детектив Блюмквіст ризикує
Знаменитий детектив Блюмквіст
Калле Блюмквіст і Расмус
Карлсон прилітає знов
Малий і Карлсон, що живе на даху
Міо, мій Міо
Нові пригоди Карлсона, що живе на даху
Пеппі ДовгапанчохаПеппі Довгапанчоха в Південних морях
Пеппі Довгапанчоха сідає на корабель
Расмус-волоцюга
Роня, дочка розбійника



Астрід Анна Емілія Ліндґрен (дівоче прізвище Ерікссон) (14 листопада 1907 - 28 січня 2002) - відома шведська дитяча письменниця, у світову літературу увійшла завдяки “Карлсону, який живе на даху” та “Пеппі Довга панчоха”.
Астрід Ерікссон народилась у родині фермера Самуеля Авґуста та Ганни (дівоче прізвище Джонссон) на півдні Швеції у містечку Віммербю, що у провінції Смоланд. Астрід Ліндґрен була другою дитиною у сім’ї. Її старший брат Ґуннар був депутатом шведського парламенту. Також мала двох молодших сестер Ганну Інґрід Стіну та Інґеґерд Брітту Саломе. У сім’ї панувала любов, турбота та побожність, згодом Астрід Ліндґрен присвятила своїм батькам біографічну повість “Самуель Август з Севедсторпа та Ганна з Гюльта”.
Вже у 16 років почала працювати репортером у невеликій газеті «Wimmerby Tidningen», однак у 18 років завагітніла, звільнилась з роботи та переїхала до Стокгольма. Там вона поєднувала навчання на курсах машинопису та стенографії та роботу.
Вже у Стокгольмі у неї народився син Ларс, однак їй довелось віддати його на вихованням знайомим з Копенгагену. Мусіла одночасно працювати на кількох роботах, адже їй часто доводилось їздити до Копенгагену. Згодом вона змогла забрати сина.
Пізніше Астрід Ліндґрен працювала секретаркою Королівського товариства автомобілістів та вийшла заміж за його керівника Стюре Ліндґрена -- вони одружилися 1931 року, а у 1934 році у них народилась дочка Карін. 1961 року з чоловіком замешкали в районі Стокгольму Васастан -- у цій квартирі Астрід прожила понад 60 років, аж до своєї смерті 28 січня 2002 року.
Астрід Ліндґрен відзначалась дуже товариським характером, любила цікаві оповіді, жарти та казки. Також дуже любила читати, зокрема казки -- цю пристрасть вона успадкувала ще від батьків. Будучи людщиною вразливою з часом усвідомила, що й сама може писати.
Займаючись зі своїми дітьми розповідала їм цікаві історії, а 1941 року вперше записала повість, яку розповіла своїй доньці. Через три роки подала повість до видавництва, однак її не надрукували -- це була “Пеппі Довга панчоха”. Однак наступна повість “У Бріт-Марі легшає на серці” вже мала успіх -- інше видавництво оголосило конкурс на найкращу дитячу книгу і вона отримала другу премію. Так відбувся її письменницький дебют. Однак вже наступного року Астрід Ліндґрен подала на конкурс відхилений раніше рукопис “Пеппі Довгої панчохи” -- цього разу він отримав першу премію, книгу не лише видали, а й почався її тріумф -- загалом її перекладено на 60 мов, це одна з найпопулярніших дитячих книг у світі.
1955 року вийшла повість Астрід Ліндґрен “Малий і Карлсон, який живе на даху”, 1962 року її продовження “Карлсон прилітає знову”, 1968 -- “Нові пригоди Карлсона, що живе на даху” -- ця трилогія мала шалений успіх, вона неодноразово перевидавалась у багатьох країнах, за її сюжетом знято численні повнометражні фільми та мультфільми різними мовами.
Астрід Ліндґрен написала більше 40 повістей, також вона робила “Книжки-малюнки” для найменших дітей -- у цих книгах малюнків більше, ніж тексту. Вона лауреатка численних нагород та престижних премій, найвідоміша з них -- медаль Ганса Крістіана Андерсена, яку вона отримала 1958 року, а вже 1967 року на її честь почали вручати Премію Астрід Ліндґрен за кращі твори для дітей шведською мовою.

Немає коментарів:

Дописати коментар