четвер, 27 жовтня 2022 р.

Велика книга про "Маленьких жінок" | Луїза Мей Олкотт | Сідай, розкажу

Луї́за Мей Олкотт чи Елкотт — американська письменниця. Відома завдяки тетралогії романів «Маленькі жінки», «Хороші дружини», «Маленькі чоловіки», «Хлопчики Джо» про дитинство та юність чотирьох сестер, базованій на власному досвіді дитинства. 


Луїза була другою з чотирьох доньок письменника-трансценденталіста Еймоса Бронсона Олкотта і суфражистки Еббі Мей. Сім'я Олкоттів походила з Новоі Англії, але Луїза народилась у Філадельфії, штат Пенсильванія. Коли дівчинці було два роки, родина переїхала в Бостон, де Еймос Олкотт заснував експериментальну школу і приєднався до клубу трансценденталістів під головуванням Ральфа Волдо Емерсона і Генрі Девіда Торо. Після кількох невдач зі школою, Олкотти переїхали в Конкорд, Массачусетс, де приєднались до утопічного поселення «Fruitlands», заснованого трансценденталістами. Луїза отримувала освіту під керівництвом батька; значний вплив спрявляло на неї і коло батькових друзів: Емерсон, Торо, Натаніель ГоторнМаргарет Фуллер. Вона писала про це в есе «Transcendental Wild Oats», в 1876 році передрукованому в книзі «Silver Pitchers» про час, проведений Олкоттами в «Fruitlands».

Ставши старшою, Луїза Олкотт стала послідовницею аболіціонізму і фемінізму. Через скрутне положення родини вона рано почала працювати (гувернанткою, вчителькою, швеєю). З дитинства захоплюючись літературою, складала невеликі оповідання та казки, писала п'єси для домашнього театру. В 22 роки Луїза пише першу книгу «Байки про квіти» («Flower Fables»), в котру увійшли оповідання, створені для Еллен Емерсон, дочки Ральфа Волдо Емерсона.

В часи Громадянської війни служила медичною сестрою в воєнному шпиталі в Джорджтауні. В 1863 році в переробленому вигляді були видані її листи близьким зі шпиталю, — ця книга принесла першу, хоча й не надто широку, популярність.


Перекладені твори на українську:


Екранізації творів:

Немає коментарів:

Дописати коментар