четвер, 1 грудня 2022 р.

Книжкові новинки до новорічної ялинки

Під час новорічних свят прийнято дарувати подарунки. Найкращим подарунком для читачів бібліотеки  була, є і завжди буде книга. Дарування книг у бібліотеку — це безкорисна щедрість та добра воля дарувальника. 
 Висловлюємо щиру подяку Оксана Лапа за чудову підбірку художньої літератури, яка стане приємним сюрпризом для вчителів. Адже отримані книги - "короновані" і визнані найкрашими в конкурсі "Коронація слова". 


Коронація слова — міжнародний літературний конкурс романів, п'єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей. Проект Тетяни та Юрія Логушів. Метою конкурсу є підтримка новітньої української культури, пошук нових імен, видання найкращих романів книжками, стимулювання й підтримка сучасного літературного процесу кіно й театру.
Люко Дашвар Мати все: Роман. - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2010

Назва «Мати все», як і назви усіх книжок Дашвар, що побудовані на грі слів, мають неперевершену властивість з ювелірною точністю передавати захований у сюжетні лінії зміст. В основу роману письменниця поклала реальну
.
В основу роману письменниця поклала реальну життєву історію, яку колись побачила на одеському пляжі і в якій, переконана письменниця, багато людей побачать своє власне невигадане життя.
Це історія професорської доньки, у якої ьуло все: турботлива мама, коханий чоловік, гарна квартира, вдосталь грошей - ідеальне життя. Але - "багаті теж плачуть". Підступ і брехня - ось на чому "авторитарна" мати побудувала родинну ідилію.
Головний редактор видавництва "Клуб сімейного дозвілля" Світлана Скляр зазначила: "...Це історія про нас, українських жінок. Про наші кохання, втрати і зради, про бажання мати ВСЕ і про наслідки того ВСЕ. Авторці вдається зазирнути в душі читачів, змусити відчувати, переживати - не бути байдужим".


«Село не люди» — перший роман сучасної української письменниці Люко Дашвар, виданий у 2007 році видавництвом Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля». У ньому описується життя людей одного депресивного українського села. Цей любовний роман про сільську 13-літню школярку яка закохалася в дорослого, і до того ж одруженого чоловіка.
Це жахлива по-своєму історія про цілком звичайну маленьку дівчинку і її досить непросту і сумну долю.
Однак помилково вважати, що роман покликаний лише відтворити сільську реальність або переказати історію кохання. Це усе - лише солодкі вершки, під якими - гірка на смак кава...
Не менш трагічною є історія дівчини Майки з Генічеська. Жага до багатства, влади, примарного благополуччя, бажання мати більше, ніж тобі потрібно, — все це м'ясо. Потяг до нього йде з самого низу людської натури. Майка хотіла втекти від гонитви за химерним, покинути щоденний «тваринний» світ та знайти забуття. Покинутий хутір, що загубився серед лісів, — саме те, що треба. Це гарна можливість закінчити своє життя, чи, може, почати нове? Саме тут, серед щирих почуттів і давніх легенд, вона знову повірила в себе. Повірила, що можна жити не заради себе чи якоїсь примхи, а жити заради життя. Але чи надовго це? Адже потяг до м'яса неможливо заглушити, і спрага до «красивого життя», наче голод, висмоктує з тебе всі сили, вмовляє повернутися до міста і забрати те, що тобі належить.
Ось деякі цитати з роману:
«Хіба життя - боротьба? Життя - радість. Ні з ким боротися не треба. Узагалі. Тільки із собою. Себе знайти, на тому й заспокоїти, не зрадити».
«Справи й жертви без любові не мають ціни, бо їх роблять руки, розум, воля, та не серце. Від того в нас так мало радості й натхнення до життя».

Аудіокнига


Корній, Д. Тому, що ти є: роман / Дара Корній. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. – 240 с.

Захопливе поєднання містичного та реального!
Ніколи не рано закохатися. Сашко з дитсадка марив Оксаною, та вони прожили життя нарізно. Але ніколи не пізно щось змінити. Справжнє кохання ламає всі перешкоди, навіть перемагає смерть. Чи то так здається?
Сашко, втративши кохану, заходить у кімнату намер бескінечність і отримує шанс почати все спочатку. Яку дату він обере, щоб виправити минуле: день її весілля чи єдину пристрасну ніч, яку вони провели разом?

Коли ви прочитаєте цю книгу, ви декілька днів ходитимете приголомшеними, а герої книги будуть вам снитися ночами. Дещо незвичний сюжет, нагальні проблеми на фоні 90-х років і кохання, яке пронизує усю книгу. Героям роману Оксані та Олександру доведеться пройти через дуже тяжкі випробування, сплітаючи та розплітаючи свої долі з іншими: батьки, діти, провінція, столиця, «революція на граніті», соціальна нерівність, різні системи цінностей, прагнення йти власним шляхом і компроміси, породжені різними обставинами… І так хочеться, щоб герої досягли свого щастя, читач закрив книжку щасливий. Так чи складеться так? Читайте самі!
Головна думка роману – ніколи не пізно щось змінити. І якщо є можливість щось змінити – треба обов′язково цим скористатись, а то шкодуватимеш усе життя…
Дуже багатий текст, що містить захопливі легенди, незвична структура, що змушує гортати сторінку за сторінкою, – усе це вирізняє роман.
Запам’яталась одна цитата: “В житті трапляються події, які перевертають твоє життя, перетворюють його, видозмінюють, якщо хочете. Коли дивишся в очі тих, кого любиш найдужче і кого щойно заледве не втратив, зачинаєш розуміти, що насправді ані гроші, ані статки не мають зовсім ніякого значення, бо крім отої всієї матеріальної блажі є щось таке, що міцно тримає людину над поверхнею землі, не даючи їй змаліти до рівня мурашиного, і те щось, очевидно, є любов, бо вона єдина, заради чого варто дихати, будувати, іноді руйнувати і, врешті, існувати….”.

Корній, Дара. Щоденник Мавки [Текст] : роман / Д. Корній. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2014. - 304 с.
Наче грім серед ясного неба була для Магди зрада чоловіка. Все її життя миттєво розпалося, як картковий будиночок, мало не розчавивши її. Проте втрата себе колишньої стала для Магди водночас її новим народженням... Відтепер вона — Мавка, чарівна й нещадна, жінка, яка підкорює чоловіків і розбиває їхні серця, міцно зачинивши двері у власне... Але, мабуть, сама доля вела Магду-Мавку крізь життєві перешкоди та пекло випаленої душі, щоб одного разу спекотними вулицями Києва привести до Нього...

Вона тендітна, красива, зворушлива, любляча, із суминкою в очах та зраненим серцем. Вона - Мавка, яка колись не померла, зате відродилась для помсти. Вона Магдалена - витончена жінка, що вміє закохати чоловіків лише у свій погляд та не поступитись місцем жодному з них. Він вільний птах, закоханий у природу, мужній, чуттєвий, щирий, самотній. Він - Мамай, народжений не в тому столітті, не у той час, зберігший козачу душу, який живе для себе, заради себе і зі собою. Він Олексій - київський художник, чиї картини не залишають байдужим, самітник, що не підпускає у життя нікого, бо жити самому для нього не так вже і погано. Вони двоє такі різні, але такі схожі. Вигадані-створені один для одного, частинки цілого, що знайшлися. Правда, довго знаходились. Прекрасна історія. Життєва, мудра,…


Твори авторів-переможців «Коронації слова» – це історичний та соціологічний портрет сучасної України. Сторінки рукописів віддзеркалюють життя справжніх людей: якими справами вони займалися, які життєві тягарі мали, чим захоплювалися і чим обурювалися, що їх тішило і що хвилювало, що давало піднесення і наповнювало гострими відчуттями. Власне, такі тексти для майбутніх поколінь – це літопис буття людей тієї доби, коли оновлювалася Україна.

Немає коментарів:

Дописати коментар