понеділок, 15 липня 2019 р.

Школа як осередок соціальної згуртованості та стійкості в громаді

Заповнивши он-лайн анкету Виноградівська ЗОШ І-ІІІст. №3 ім. Жігмонда Перені була відібрана для участі у проекті Британської Ради “Школа як осередок соціальної згуртованості та стійкості в громаді”. Проект буде втілений у період з червня 2019 року по лютий 2020 року у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні. Цей проект є частиною програм,
якими Британська Рада прагне підтримати реформу середньої освіти “Нова українська школа".




Мета проекту підтримати спроможність шкіл у Закарпатській, Донецькій та Луганській областях ефективно вести освітній процес та розвивати у молоді уміння та ентузіазм у сфері соціальної активності, що сприятиме зростанню соціальної згуртованості та стійкості, а також покращенню залученості молоді до суспільного життя громада. Учасниками проекту стануть 4000 учнів та 400 вчителів із 10 загальноосвітніх шкіл Закарпатської області та 30 загальноосвітніх шкіл Донецької та Луганської областей.
З 9 по 10 липня представники навчального закладу взяли участь у конференції з нагоди запуску проекту «Школа як осередок соціальної згуртованості та стійкості в громаді». Поряд з ними 95 представників закладів середньої освіти та інститутів післядипломної освіти взяли участь у панельній дискусії «Взаємодія школи і громади: реальність і виклики», воркшопах «Відчуй активності»“TAG”, “Ключові уміння”, “Active Citizens”, “Соціальна згуртованість” та планували подальшу участь свого закладу у проекті. Конференція спрямована на активізацію та розвиток громад та освітян.
Проект передбачає: • започаткування у школах позакласного навчального середовища “Learning Hub”; • залучення молоді до навчання у хабах з метою сприяння набуття впевненості у спілкуванні англійською мовою та розвитку критичного мислення; вмінь ефективної комунікацій, ведення діалогу і дебатів тощо; • вдосконалення професійної майстерності вчителів; • об’єднання груп активних громадян навколо шкіл-учасниць та втілення ними проектів соціальної дії. 
Проект “Школа як осередок соціальної згуртованості та стійкості в громаді” складається із 3 напрямків. Передбачається, що кожна школа-учасниця бере участь у всіх напрямках і всіх заходах проекту. 
Напрямок “Learning Hub” “Learning Hub” - це ресурсний центр у школі та хаб для взаємодії громади. • облаштування “Learning Hub” - переоснащення кімнати під формат хабу, стінопис та облаштування зони з матеріалами.
Напрямок «Підвищення кваліфікації вчителів» • тренінги для фасилітаторів хабу та залучених вчителів (англійською мовою) - програма підвищення кваліфікації вчителів англійської мови, які стануть очільниками хабу, буде включати тренінги з тем організації роботи хабу, планування активних заходів хабу; • тренінг для вчителів з програми “Дискусія, перемовини, дебати» та презентація матеріалів з теми гендеру (англійською мовою) для вчителів, які володіють англійською мовою на рівні достатньому для повноцінної участі у тренінгу; • підвищення кваліфікації вчителів будь-якого предмету окрім англійської мови “Ключові вміння: критичне мислення та вирішення проблем; комунікація та колаборація” (українською мовою).
Напрямок «Активні Громадяни» «Активні Громадяни» – це програма у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку, яка втілюється у світі з 2009 р та в Україні з 2014 р. Програма сприяє соціальним змінам і забезпеченню сталого розвитку шляхом створення і розбудови мережі молодих лідерів, які є рушіями реформ у своїх громадах та надання їм знань та навичок, що сприятимуть побудові відносин між людьми на засадах рівності та рівних можливостей, поваги до різноманіття, вміння вести безконфліктний діалог. • семінар для майбутніх фасилітаторів програми «Активні Громадяни» (українською мовою) для вчителів всіх предметів; • локальні тренінги – це захід українською мовою, що проводиться школою разом з натренованими фасилітаторами, передбачає тренування активних громадян у своїй громаді (учнів, батьків, інших вчителів та інших членів громади); • проект соціальної дії – учасники, які пройшли тренінг за програмою «Активні Громадяни» співпрацюють у своїй громаді щодо підготовки проекту, який покращить життя громади. Обраним учасникам надається фінансова підтримка для реалізації проекту на локальному рівні. • тренінги для фасилітаторів програми «Активні Громадяни» з тем «Проектний менеджмент» та «Поглиблена фасилітація» (українською мовою); • навчальний візит (українською мовою) для учасників заходів у рамках напрямку «Активні Громадяни».








Немає коментарів:

Дописати коментар