понеділок, 20 травня 2024 р.

Чуприк Етелла

Чуприк Етелла
(20 червня 1964, м. Виноградів — 25 грудня 2019, Львів)
Народна артистка України, піаністка Етелла Чуприк народилася 1964 року в м. Виноградів у багатодітній родині.
Грі на фортепіано навчалась з трирічного віку, спочатку під керівництвом закарпатських чехів, яких звали Дюсі Бачо та Мігаль Варга, згодом — під керівництвом випускниці Празької консерваторії, викладача місцевої музичної школи Гергель Юдіти Гейзівни. В п'ятирічному віці виступила з своїм першим концертом, на якому виконала Вальс № 7 Шопена та Серенаду Шуберта.
Після закінчення Ужгородського музичного училища у 1986 р. поступила до Львівської консерваторії ім. М. Лисенка., де навчалася у професора Марії Крих. Як вільний слухач їздила до Московської консерваторії ім. П. І. Чайковського, де займалася з професором Євгеном Малініним. Навчалася і в іншого знаменитого професора цієї консерваторії Віри Горностаєвої.
1988 року на Конкурсі ім. М. Лисенка отримала І Премію, 1990 р. отримала ІІІ Премію на Конкурсі ім. С. Рахманінова у Москві, а також була лауреатом багатьох різних конкурсів і стипендіатом Асоціації Ріхарда Вагнера в Байройті. Піаністка є також членом журі Конкурсу ім. М. Лисенка, з 1996 року — віце-президент Асоціації українських піаністів. З 1998 року — доцент кафедри спеціального фортепіано Львівської національної музичної академії імені М.Лисенка. З 2010 року — солістка Закарпатської обласної філармонії. 2016 року Етеллі Олександрівні присвоєно звання народної артистки України.
Гастролювала з симфонічними оркестрами в Європі і виступала з такими диригентами як Джансуг Кахідзе, Федір Глущенко, Володимир Сіренко, Андраш Лізеті, Єжи Сальваторскі, Богуслав Мадей, Владімір Понькін, Роберт Кеніг та ін. В її репертуарі близько 300 сольних творів і понад двадцять концертів для фортепіано з оркестром. Здійснила записи 13 компакт-дисків.

Джерело:
Календар знаменних і пам’ятних дат Виноградівщини на 2013 р.: Рекомендаційний бібліографічний посібник / Виноградівська ЦРБ; уклад.: Вовканич Л. С; відпов. за вип. К. Г. Вашкеба – Виноградів, 2013. - 58 с.

Більше дізнайтеся зі сторінок друкованих видань :
Вишнянський, В. Осіння прелюдія Етелли Чуприк у рідному Виноградові / Василь Вишнянський // Новини Виноградівщини. – 2012. – 26 жовт.
Грись, Т. Магія Етелли Чуприк. Її виступи завжди яскраві й самобутні / Таїсія Грись // Новини Закарпаття. – 2014. – 14 черв. . – С. 21.
Різдвяний концерт органної музики // Новини Виноградівщини. – 2013. – 12 січ.
Етелла Чуприк: «Бог створив спочатку музику, потім рояль і третьою - мене» //Новини Виноградівщини. – 2012. – 13 жовт. – С. 6.
Кобаль, Н. Етелла Чуприк провела майстер-клас у рідному місті / Наталія Кобаль // Новини Виноградівщини. – 2013. – 22 черв. – С. 6.
Любка, К. Музичний екзамен Етелли Чуприк з Виноградова / К. Любка // Прапор комунізму. – 1990. – 8 березня.
Савинець, М. Шлях до визнання / М. Савинець // Новини Виноградівщини. – 1989. – 8 берез.
Храмов, Г. Різноколірні грані фортепіанних перлин: [Етелла Чуприк]/Г. Храмов // Новини Виноградівщини. – 2004. – 6 квітня.

Немає коментарів:

Дописати коментар