понеділок, 6 лютого 2023 р.

Роберт Луїс Стівенсон «Острів скарбів»

Книга-ювіляр "Острів скарбів"

🏝️«О́стрів скарбі́в» (англ. «Treasure Island») — роман шотландського письменника Роберта Луїса Стівенсона. 

⛵️ Вперше був надрукований в 1881 і 1882 роках дитячим журналом «Young Folks». 

🏝️Окремою книгою вийшов у 1883 році. Спочатку роман називався «Корабельний кухар», але пізніше автор змінив назву.

✍️«Дитинство моє, щиро кажучи, було безрадісне. Жар, марення, безсоння, тяжкі дні, нескінченні ночі», — згадує про себе письменник. 

⛵️ Щоб якось розважитись, хлопчик обкладав своє ліжко іграшками і придумував різноманітні ігри. 

🏝️Любов до ігор Стівенсон зберіг на все життя. 

⛵️ Коли книга вийшла друком уперше, вона була з присвятою:

«Містеру Л. О.» — з приміткою, що «смак і фантазія» Л. О. допомогли авторові у написанні роману. 

🏝️Читачі подумали, що це критик, а виявилося — хлопчик, Ллойд Осборн, пасинок Стівенсона. 

⛵️ Улітку 1881 року хворому Ллойду лікар категорично заборонив декілька днів вставати з ліжка. Рухливій дитині це було дуже важко витримати. 

🏝️Роберт Льюїс Стівенсон, котрий дуже любив свого пасинка, вирішив гратися з ним так, щоб хлопчик дотримувався лікарняного режиму. ⛵️ Одного разу Стівенсон намалював карту острова й показав її Ллойду. «Як називається ця земля?» — запитав хлопчик.

 «Острів скарбів», — одразу ж відповів автор, не підозрюючи, що з цієї хвилини він розпочав створювати свій знаменитий роман. 🏝️Кожного дня родина збиралася за столом, щоб послухати нові захоплюючі розділи майбутньої книги. 

⛵️ Члени сім'ї Стівенсона не були пасивними слухачами: вони вига-дували нові пригоди, підказували імена героїв та назви місцевостей. 

А Ллойд був першим критиком і редактором «Острова Скарбів». 

🏝️Сам автор підтверджував особливість створення свого найвідомішого пригодницького роману: 

✍️«Коли я спрямував погляд на карту свого Острова, то серед вигаданих лісів заворушилися герої моєї майбутньої книги. Загорілі особи і їх блискуча зброя були видимі з найнесподіваніших місць. Вони снували туди й сюди, боролися й шукали скарб на декількох квадратних дюймах щільного паперу...».

⛵️ Перші читачі роману були переконані, що це справжній острів, і навіть вимагали від автора оприлюднити його координати, що є свідченням потужного таланту митця, який зумів бути таким переконливим у вигаданій реальності пригодницького роману. 🏝️Це й не дивно, адже описаний Стівенсоном Острів Скарбів дуже схожий на острів Хувентуд. 

Він розташований на відстані 70 км від Куби і раніше називався Пінос. Напевно, Стівенсон використовував легенди про піратів, які дуже часто відвідували острів — адже цілих 300 років Пінос був притулком для джентльменів удачі (так раніше називали піратів).

⛵️ Восьма з  книг, Стівенсона, що побачили світ, принесла своєму творцеві перший справжній успіх. Ніяких сентиментів, ніяких моралей, тільки мужність і рішучість, чесність і гідність.

🏝️Своїм героям Стівенсон подарував те, чого так прагнув сам: енергію і свободу, можливість діяти не оглядаючись на тисячу умовностей. Почасти тому «Островом Скарбів» зачитувалися навіть в манірній вікторіанській Англії не тільки юні джентльмени, але і їх статечні батьки. 

Так що там, сам прем’єр-міністр Гладстон, і той не міг відірватися від роману ніч безперервно.

⛵️ Вже понад сто років дорослі і діти з рівним завзяттям приймають правила гри: одноногий пірат, чорна мітка, скрип матч, солоний вітер, «Піастри! Піастри! »🦜🏴‍☠️


😉То ж пориньте у справжні пригоди!🏴‍☠️

🏃‍♀️🏃‍♂️Мерщій до бібліотеки по книгу!📚

Джерело https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02r4EgwK7cgggctAEtR5sJon1jtWy5UtrJtyZHVy2Vch7YmkzmLkXJGzBvUeW84Bbtl&id=100064997612242

Немає коментарів:

Дописати коментар