суботу, 11 лютого 2023 р.

Сідні Шелдон


Американський письменник і сценарист Сідні Шелдон популярний у всьому світі. Його твори переведені на 56 мов – цей факт занесений в Книгу рекордів Гіннеса, по його сценаріях знято 25 фільмів, а повний список книг Сідні Шелдона налічує понад 20 романів.  Його ім'я стало синонімом слова " бестселер ". Книги Шелдона, як і його фільми, - це детективи та авантюрні романи, продовжують бути популярними і після його смерті. Це прекрасне розважальне читання, одночасно захоплююче і розслабляюче.
Сідні Шелдон, класик детективного жанру, найбагатший письменник світу, народився в Чикаго народився 11 лютого 1917 року в єврейській родині (справжнє його ім'я Сідні Шехтель). Батьки його матері Наталі Маркус емігрували до Америки, рятуючись від погромів, з невеликого селища під Одесою.
З дитинства він писав вірші, вперше вони були опубліковані, коли хлопчикові виповнилося 10 років. З юних років він відрізнявся сильним характером. Мріючи стати сценаристом, відправився з Чикаго в Лос-Анджелес в розпал «Великої американської депресії». Отримав відмову у восьми студіях, але не занепав духом. Згодом почав писати мюзикли для бродвейських постановок, сценарії для студій. Дізнавшись, що вічно зайнятим продюсерам потрібні «читачі сценаріїв», написав «синопсис» до роману Стейнбека «Про мишей і людей» і послав на всі студії. Через три дні отримав роботу на Universal Studios за 17 доларів на тиждень.
Потроху він стає все більш затребуваним, разом з напарником Беном Робертсом пише мюзикли для бродвейських постановок, паралельно з ними — сценарії для студій MGM і Paramount Pictures. В 1947 році за стрічку «Холостяк і дівчисько» Шелдон отримав премію Американської кіноакадемії «Оскар» за кращий оригінальний сценарій, а в 1959 році за сценарій мюзиклу «Руда» отримав премію «Тоні». З 1963 року він почав писати сценарії телесеріалів, завдяки яким він досяг неймовірної популярності. За них отримав декілька премій Еммі. За сценаріями Сідні Шелдона знято безліч фільмів.
У 1969 році Шелдон написав свій перший роман «Зірвати маску»(«Оголене обличчя») і був нагороджений премією «Едгара А.По». З тих пір всі без винятку романи Шелдона миттєво потрапляли в списки бестселерів.
На написання однієї книги у письменника йшов, в середньому, рік. Спочатку він диктував кожну свою книгу секретарю, і коли рукопис сягав півтора-двох тисяч сторінок, то він сідав його переписувати і нерідко робив це півтора десятки разів.
Все, що Шелдон описував стосовно звичаїв і особливостей країн, то було його власними спостереженнями. Шелдон подорожував по світу (об'їздив 90 країн) і незмінно стверджував: «Якщо у мене в книзі описано індонезійське блюдо, це означає, що я їв його сам».
Письменник не уявляв собі навіть дня без літературної діяльності. Коли в його будинку сталася пожежа, і прибулі на місце рятувальники веліли мешканцям виносити найцінніше, то Шелдон виніс ручки і блокноти.
Повний список книг Сідні Шелдона налічує понад 20 романів. Його романи перекладені на 56 мов і видані тиражем понад 300 мільйонів примірників у більш ніж 100 країнах, за його сценаріями знято 25 фільмів.
Сумарний тираж романів на сьогоднішній день складає близько 300 мільйонів екземплярів.
За досягнення у галузі літературної майстерності він отримав іменну зірку на «Алеї слави» в Голівуді, по його сценаріях знято 25 фільмів, а повний список книг Сідні Шелдона налічує понад 20 романів.

Письменник помер 30 січня 2007 року в Каліфорнії у лікарні через ускладнення, викликаних запаленням легенів.

Немає коментарів:

Дописати коментар