четвер, 12 січня 2023 р.

Шарль Перро

Шарль Перро (12.01.1628-16.05.1703), французький поет, критик, казкар, лібретист, літературний критик, драматург, автор епічної поезії, юрист. 

Ш. Перро з родини впливового французького держслужбовця та родовитої аристократки. Вивчав юриспруденцію у Ліцеї Сент-Луї, Коледжі Бове та Орлеанському університеті. Працював на посаді придворного секретаря та приятелював із інтендантом фінансів Кольбером. Був одним з розбудовників Французької Академії наук та брав участь у відбудові Академії надписів і красного письменства. 

📚Творчий спадок Шарля Перро великий. Він працював над створенням «Всезагального словника французької мови». Його перу належить робота «Великі люди Франції», написані статті, книги, мемуари, поеми у віршах, багато поезій.

Перші літературні спроби майбутнього казкаря - поезії та поеми. Історики відзначають, що за життя автора ці твори були затребувані, але після його смерті виявилися забуті. 

У теорії та історії літератури Ш. Перро відомий як основоположник «суперечки про древніх і нових».

📖У 1687 р. він видав поему «Століття Людовика Великого», а потім діалоги про паралелі між стародавніми і новими поглядами на мистецтво і науку. 

У своїх роботах він виділяв мистецтво століття Людовика, як можливість прогресу і відступу від незмінного античного ідеалу. Майбутнє літератури він бачив у розвитку роману, як приймача античного епосу.

За життя Перро був досить популярним поетом і автором. Але в історію літератури увійшли саме казки та оповідання Шарля Перро, на яких виховувалися покоління дітей. Академік Французької академії наук, він був одним з перших, хто виділив народні казки як жанр високої літератури і створив образи літературних казкових образів всіх часів.

✍🏻Літературна діяльність Ш. Перро припала на той час, коли у вищому світі з'явилася мода на казки. Казки стали одним з улюблених захоплень світського суспільства. Чи то філософські казки, чи то старовинні, казки були надзвичайно популярні. Літератори активно відгукнулися на модні тенденції світла, стали записувати й обробляти знайомі з дитинства сюжети.

Так усна казкова традиція почала переходити в письмову.

Ш. Перро спочатку не наважувався публікувати казки під своїм ім'ям, і підписував їх ім'ям свого 18-ти річного сина, П'єра д’Арманкура, бо побоювався, що написання казок буде сприйнято в суспільстві як заняття несерйозне і легковажне, неналежне авторитету серйозного літератора.

📖Перро літературно обробив і записав 10 казок. Всі вони склали збірку "Казки матінки Гуски, або історії та казки минулих часів з повчаннями», яка вийшла у 1697 р.

До збірки увійшли 7 перероблених народних казок і одна казка, складена самим Перро. Ця була казка «Ріке-чубчик», яка широко прославила письменника.

"Попелюшка", "Кіт у чоботях", "Червона Шапочка", "Хлопчик-с-пальчик", "Подарунки феї", "Ріке-чубчик", "Спляча красуня", "Синя борода", "Шкура віслюка", "Потішні бажання".

Величезна заслуга Перро в тому, що він вибрав з безлічі народних казок кілька історій і зафіксував їх сюжет, який ще не став остаточним. Він надав їм тон, клімат, стиль, характерний для 17 ст., і тим не менш дуже особистий.

Веселі, цікаві, з нальотом народної поезії, казки Ш. Перро невимушено розкривають основи людської моралі.

Його казки увійшли у світову літературу та поклали початок «казкової» традиції. Слідом за Перро з'явилися казки братів Грімм та Г.-Х. Андерсена.

🎼На сюжети казок Перро створені опери "Попелюшка" Дж. Россіні, "Замок герцога Синя Борода " Б. Бартока; балети «Спляча красуня» П. І. Чайковського, «Попелюшка» С. С. Прокоф'єва 

Казки Шарля Перро на Дереві Казок: Синя Борода (Шарль Перро), Ріке-Чубчик (Шарль Перро), Попелюшка, або соболевий черевичок (Шарль Перро), Осляча шкура (Шарль Перро), Кіт у чоботях (Шарль Перро), Хлопчик-Мізинчик (Шарль Перро), Спритна принцеса, або пригоди розумниці (Шарль Перро), Кришталевий міст (Шарль Перро), Червона шапочка (Шарль Перро), Прянична хатинка (Шарль Перро), Чарівниці (Шарль Перро), Зелена змія (Шарль Перро), Спляча красуня (Шарль Перро), Химерні бажання (Шарль Перро), https://derevo-kazok.org/kazki-sharlja-perro/


Вашій увазі пропонується інтерактивна вправа для дітей 💙 та дорослих 💛 до Дня народження казкаря ШАРЛЯ ПЕРРО

https://learningapps.org/view25330053

Немає коментарів:

Дописати коментар