четвер, 23 березня 2023 р.

Готуємося до НМТ з української мови

Що означають фразеологізми “рвали боки” та “рвали вуха”? Як правильно наголошувати “фаховий”, “лате” чи “підлітковий”? Де в реченні прийменники, сполучники чи прислівники? Які твердження серед запропонованих найбільш влучно передають зміст прочитаного тексту? Це частина тем і питань, що входять до тесту НМТ з української мови.

Після тривалих обговорень у парламенті затвердили остаточний формат Національного мультипредметного тесту. За ним українська мова та математика ввійшли до переліку обов’язкових предметів. Третій предмет випускники обиратимуть на власний розсуд: історію України, іноземну мову, біологію, фізику чи хімію.

“Нова українська школа” підготувала серію публікацій, як ефективно підготуватися до кожного з предметів, які будуть на НМТ-2023.

Готуємося до блоку НМТ з української мови.

· які теми варто повторити;
· як скласти план самопідготовки;
· чому не варто ігнорувати шкільні уроки у випускному класі;
· які онлайн-ресурси порадити своїм учням;

БЛОК УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ МІСТИТЬ 30 ЗАВДАНЬ ІЗ 8 ТЕМ
Національний мультитест випускники складатимуть в один день. На все про все в них буде 180 хвилин, тобто по годині на кожен із трьох предметів.
Блок НМТ з української мови матиме 30 завдань, серед яких:
· 10 завдань із вибором однієї правильної відповіді із чотирьох варіантів;
· 15 завдань із вибором однієї правильної відповіді з п’яти варіантів;
· 5 завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити по 4 “логічні пари”).
У тесті не буде завдань, що передбачають письмові розгорнуті чи короткі відповіді.
За виконані завдання можна отримати від 0 до 45 балів. Мінімально треба набрати 5 тестових балів.
Кожне питання тесту оцінюватиметься по одному балу, а в завданнях на встановлення відповідності можна отримати по балу за кожну правильну “логічну” пару.
На які теми варто звернути увагу випускникам, готуючись до НМТ:
· фонетика, графіка;
· орфоепія, орфографія;
· лексикологія, фразеологія;
· будова слова, словотвір;
· морфологія;
· синтаксис;
· стилістика;
· розвиток мовлення.

СКЛАДАЄМО ДОРОЖНЮ КАРТУ ПІДГОТОВКИ ДО НМТ
Перш ніж братися за повторення теорії, потрібно докладно все спланувати й скласти маршрутний лист.
Повторення чи вивчення тем, які є в програмі НМТ з української мови, варто розпланувати за тижнями. Учні мають прописати для себе план підготовки чи то в зошиті, чи в презентаціях, чи в нотатках. Можна закріпити важливі дати в Google-календарі.
“Головне, щоби дитина побачила, скільки в неї є часу та що вона буде робити. Складаючи путівник з усіх корисних ресурсів та сайтів, за якими можна готуватися до ЗНО (НМТ), учні обирають те, із чим їм цікаво та комфортно працювати”а.
Створити такі маршрутні листи можна з усіх предметів, які готуватиме випускник для тестування. І чим раніше, тим краще.

ЧОМУ НЕ ВАРТО ПРОПУСКАТИ ШКІЛЬНІ УРОКИ,
ГОТУЮЧИСЬ ДО НМТ
У багатьох школах певної підготовки до ЗНО не має . Учителі однаково акцентують на темах, потрібних для тестування, і присвячують їм більше часу на уроках. Тож не варто пропускати шкільні заняття, тим паче, що чимало тем 11 класу трапляються в тестових питаннях.

“Часто батьки думають, що уроки в старшій школі відволікають від підготовки до ЗНО. А якраз у цей період є багато часу на уроках, щоб із дітьми занурюватися в теми та готуватися до тестування. До того ж в 10–11 класах на уроках української мови повторюється матеріал, вивчений раніше, починаючи з 5 класу. Важливо, щоб дитина була насамперед зацікавлена сама в підготовці, це 70 % успіху, а вчитель лише її корегує та підтягує”.

ДЕ ШУКАТИ НАВЧАЛЬНІ РЕСУРСИ
Якщо ввести в Google запит “підготовка до ЗНО з укрмови”, знайдете не один десяток сайтів із тестами та завданнями. До прикладу:
· інтенсивний курс із підготовки до ЗНО з української мови та літератури, містить відеоуроки з теорією (спочатку створювався для випускників із Криму та Донбасу);
· проєкт Be Smart від освітньої платформи EDUGET містить короткі відеолекції на 20–25 хвилин із 9 предметів, зокрема, й української мови;
· курс “Українська мова та література. Підготовка до ЗНО” від Prometheus розбитий на теми, до кожної з них є відеолекції, презентації та конспекти (матеріали доступні для завантаження та перегляду в зручний час).
“З теорії є багато відео в YouTube, та ж сама “Всеукраїнська школа онлайн”.
Також багато молодих репетиторів заради популярності проводять перші безплатні вебінари, але цей один урок проводять класно. Не втрачайте такої можливості, слухайте їх.
Насправді ресурсів із підготовки до ЗНО (НМТ) з різних предметів зараз безліч.

Варті уваги:
· курс “Лайфхаки з української мови. Підготовка до ЗНО” на платформі EdErа, що має 16 тем, тести, допоміжні матеріали та інтерактивні конспекти: “Ці конспекти за потреби можна видрукувати.
Але нема потреби купувати багато посібників, бо часто батьки вважають, що підготовка до іспитів дороговартісна. Якщо дуже треба, можна придбати 1–2 посібники, комфортні для дитини, приміром, уже є надрукований збірник “Лайфхаки з української мови”;
· демонстраційний тест на сайті Українського центру оцінювання якості освіти;
· тести до ЗНО (НМТ) за минулі роки;
· завдання за темами з української мови та літератури: “Ці тести теж варто вписати в планування. Бо є теми об’ємні, на які треба витратити дві-три години, а можна виконувати ці завдання по 15 хвилин у день. Адже ЗНО потребує жорстких навичок, тобто запам’ятовування, відтворення та виконання певних практичних елементів”;
· канали на YouTube;
· онлайн-тестувальник на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти;
· тренажер із правопису української мови з вправами для закріплення та перевірки тем.

Немає коментарів:

Дописати коментар