понеділок, 11 грудня 2023 р.

Іван Токач

Народився у Виноградові 11 грудня 1956-го. Як здібний до малювання школяр був відібраний у студію «Чарівний пензлик». Діяла вона при міському будинку піонерів, а керувала нею в той час Євдокія Пацкан. В шкільні роки брав участь в обласних юнацьких художніх таборах. З малюнками виставлявся на виставках дитячих робіт у рідному місті. Заочно успішно закінчив Московський народний університет мистецтв. Працював токарем в інструментальному цеху заводу «Електрон». Звідси був призваний на військову службу в протиповітряну оборону, яку проходив у Красноярському краї в місті Боготол. Його художній хист підмітило командування і запропонувало йому розмальовувати плакати, транспаранти, наглядну агітацію. Після повернення з армії 27 років проробив токарем в інструментальному цеху Виноградівського заводу пластмасових виробів. Попрацював і художником-оформлювачем ДРСУ та в Сільгоспхімії. Одружений. Батько чотирьох дітей; сина Степана та трьох доньок - Валентини, Наталії і Вікторії.

Як художник брав участь у багатьох різноманітних виставках, пленерах закарпатських художників. Його улюблений жанр – пейзаж та натюрморт. Понад 500 його робіт поповнили приватні колекції любителів живопису в Угорщині, Словакії та Голландії.

Привертають увагу його живописні полотна «Тиса біля Сасова», «Дуби над Тисою», «Тиса у весняний період», «Літо на Тисі», «Грає осінніми барвами Тиса». Цікаво ним написані картини «Потічок у лісі» (пронизаний сонцем затон), «Тихе озеро» (загадкові тіні дерев на воді), «Зима» (обледенілі кам’яні валуни і виступи берегів та водоспад, краї якого сковані льодяною кіркою)…

Немає коментарів:

Дописати коментар