четвер, 23 листопада 2023 р.

Тека антибулінгових стрічок

 ⭐Фільмотека, яку я склала https://www.facebook.com/nastya.melnychenko спеціально для протидії булінгу у шкільному середовищі.⭐

https://www.facebook.com/1082933158/posts/pfbid0BNa2xEwNnyzUq2kyKBqajYkKUjVMCLRQDU6FUhSoNg5Yj97ybM8MLJeLb35VjxwPl/

Ви не повірите, але конкретно про булінг тут фільмів нема)) Попри досить прозаїчний опис фільмів, я вам можу гарантувати, що кожен фільм — це перлина. Я дивилася їх всі, і вони - прекрасні!


Добірка фільмів про прийняття, внутрішню красу, розмаїття світу, власниц вибір, силу та любов.


🌞🌞 Для молодшої школи: 🌞🌞


❤ Коко (Coco, 2017) - Історія хлопчика Мігеля, який мріє стати музикантом, не зважаючи на заборону музики у своїй родині. Хлопчик все ж вирішує слідувати за своєю мрією, тож випадково потрапляє до Країни Мертвих, де він зустрічає своїх померлих родичів та інших душ, що перейшли у потойбічний світ.

Головна тема фільму - це сімейні зв'язки, традиції та важливість пам'яті про померлих.


❤ Енканто (Encanto, 2021) - Дія розгортається в Колумбії та розповідає про родину Мадрігал, яка живе у магічному будинку. Кожен член сім'ї обдарований унікальним магічним даром, окрім головної героїні, Мірабель.

Мірабель виявляє, що магія, яка оточує їхній дім, перебуває під загрозою, і вона вирушає в пригоду, щоб врятувати магічні здібності своєї родини. У фільмі досліджуються теми родини, самовідкриття та прийняття власної унікальності.


❤ Ваяна (Moana, 2016) - історія молодої та сміливої дівчини на ім'я Ваяна, яка живе на тихоокеанському острові Мотунуі. Ваяна обрана для великого покликання - вона повинна відновити баланс у світі, здолавши демона Те-Ка, який загрожує знищенням її рідному острову.

Фільм розглядає теми самовдосконалення, відваги, прийняття викликів та поваги до природи. 


❤ Відважна (Brave, 2012) - розповідає історію Меріди, принцеси шотландського королівства, яка має власні плани та амбіції, незалежні від традицій та очікувань. Вона володіє надзвичайною стрілецькою майстерністю та несамовитим бажанням контролювати своє власне життя.

Конфлікт виникає, коли Меріді вказують на традиційний шлях вибору чоловіка через турнір стрільби з лука. Категорично відмовившись від заміжжя, героїня вирішує звернутися до ведмежої відьми, щоб змінити свою долю. Проте закляття приводить до непередбачуваних наслідків, і Меріді повинна використати свою сміливість та розум, щоб розірвати закляття та врятувати свою сім'ю.

Фільм зачіпає теми відходу від стереотипних ролей та прийняття відповідальності за власний вибір.


🌞🌞 Для учнів середньої школи 🌞🌞


❤ Лео (Leo, 2023) - для дітей 8+ років - Історія ящірки Лео, який живе в тераріумі 5-го класу вже 74 роки. Лео дізнається, що жити йому лишився тільки рік, тож, аби побачити світ поза стінами класу, він розробляє план втечі, і саме таким чином потрапляє по черзі до всіх дітей класу.

Поступово, Лео дізнається, що всі діти різні, але всі вони мають щось неймовірне всередині, що неможливо помітити, просто спостерігаючи за їхньою поведінкою в класі.

Мультик про прийняття, розуміння, співчуття, внутрішні мотиви та дружбу.


❤ Диво (Wonder, 2017) - Фільм є екранізацією однойменного роману Р.Дж. Палаччі та розповідає історію хлопчика зі зміненим обличчям, який намагається вписатися в суспільство та знайти своє місце серед однокласників.

Основний персонаж, Огаст "Оггі" Пульман, страждає від рідкісного генетичного захворювання, яке призвело до серйозних змін у його обличчі. Після кількох років навчання вдома, Оггі вступає в п'ятий клас звичайної школи.Фільм докладно розкриває життя Оггі, його відносини з родиною та вчителями, а також спілкування з однокласниками. Сюжет підіймає теми прийняття, емпатії, толерантності та важливості внутрішньої краси. Важливо також те, що у фільмі йдеться про почуття рідних сестер та братів тих дітей, хто долає такі виклики, як герой фільму.


❤ Колір раю (The color of paradise, 1999) Фільм розповідає історію сліпого хлопчика на ім'я Мохаммед, який повертається додому після закінчення навчання в школі для сліпих. Його батько, однак, бачить у хлопчикові перешкоду своєму сімейному щастю та соромиться через особливості Мохаммеда.

Батько вирішує позбутися Мохаммада, записавши на навчання ремеслу. Мохаммад, однак, мріє лишитися вдома з родиною та спостерігати за прекрасною природою навколо нього, з якою він взаємодіє в свій спосіб. 

Фільм вчить співчуттю, розумінню, прийняттю інакшості. 


❤ Едді Орел (Eddie the Eagle, 2016) Майкл Едвардс завжди мріяв взяти участь у Олімпійських іграх. Однак, будучи дуже незграбним від народження, з поганим зором, він виглядає як посміховисько для олімпійського комітету. Едді не проходить кваліфікаційний відбір до Британської збірної з лижного спуску. Не здаючись, він вирішує спробувати свої сили в стрибках на лижах - тут від Британії немає ніякої збірної, бо ніхто не займався стрибками з трампліна вже кілька десятків років.

Едді “Орел” докладає неабиякі зусилля, наполегливість та незламність, та отримує можливість взяти участь у зимових Олімпійських іграх 1988 року в Калгарі, Канада, представляючи Велику Британію. 

Фільм про особисті перемоги, про важливість внутрішньої впевненості в своєму виборі та неухильність на шляху до мрій. 


❤ Палмер (Palmer, 2021) - сюжет обертається навколо екс-футбольного гравця, на ім'я Едді Палмер, який звільнений з в'язниці і повертається в своє рідне місто. Він вирішує знову взяти своє життя в руки та починає працювати на будівництві. У його житті стає важливою лінія виховання сина своєї колишньої дружини Сема, який виявляється дещо незвичним, адже дуже любить носити сукні.

Сюжет фільму досліджує теми прийняття, сімейних зв'язків та боротьби з гендерними стереотипами.


❤ Зірочки на землі (Taare Zameen Par, 2007) - фільм розповідає історію восьмирічного хлопчика на ім'я Ішан, який має труднощі у навчанні та часто почувається відірваним від своїх однолітків. Його проблеми у навчанні пов'язані із дислексією, але ніхто не розуміє його потреб та унікальності. Аж доки вчитель мистецтва не розуміє та не розкриває талант хлопчика. Він не лише допомагає Ішану в подоланні труднощів у навчанні, але також надає йому можливість розкрити його творчий потенціал.

Фільм наголошує на важливості розуміння та підтримки дітей з особливими освітніми потребами та визначає важливість унікальності та таланту кожної дитини.


🌞🌞 Для старших класів 🌞🌞

(у фільмах може бути присутня обсценна лексика)


❤ У ритмі серця (CODA, 2021) - Рубі Росс, є єдиною чуючою дитиною в своїй сім'ї, де всі інші члени сім'ї є глухонімими. Родина має рибальське підприємство в маленькому містечку. Рубі має телант до співу і мріє про кар'єру співачки. 

Однак реалізувати мрію непросто: щоб вчитися, Рубі має відлучитися від родини. А родина потребує її допомогу у спілкуванні зі світом. 

У фільмі дуже потужно показано теми розмаїття, виклики, з якими стикаються нечуючі люди, дуже важливою є лінія родини та взаємопідтримки. Піднято теми сепарації та поваги до особистого вибору людини.


❤ Письменники свободи (Freedom Writers, 2007) - Головна героїня фільму, Ерін Ґрюел (грається Хіларі Свонк), молода вчителька англійської, влаштовується в занедбану школу, де панує великий соціальний розбрат і конфлікти між різними расами та соціальними групами учнів. Вона стикається з апатією та байдужістю своїх учнів. Для того, щоб пробудити інтерес до навчання та подолати соціальні розбіжності, Ерін вирішує використати тему толерантності та самовираження через написання щоденників (журналів) — ідею, яку вона отримала, прочитавши "Щоденник Анни Франк". Учні починають вести свої щоденники, де вони висловлюють свої думки, досвід і переживання.

Фільм демонструє силу знання, толерантності та особистого перетворення. Фільм звертається до глядача із посланням про важливість віри в потенціал кожної людини, незважаючи на її соціальне середовище чи походження.


❤ Х+У (A Brilliant Young Mind, 2014) - Фільм розповідає історію молодого хлопця на ім'я Нейтан Еллісон (грається Аса Баттерфілд), математичного генія, але з діагностованим аутизмом. Соціальна взаємодія складна для Нейтана, він живе у власному світі математики та числових послідовностей. Його життя змінюється, коли він отримує можливість взяти участь в міжнародній математичній олімпіаді в Тайвані.

На олімпіаді він зустрічає інших талановитих юнаків та дівчат, зокрема, американську ученицю Мей, яку грає Шайлін Вудлі. Розцвітаючи на тлі конкуренції та особистих відкриттів, Нейтан вчиться розуміти не лише числа, але й людські відносини, важливість дружби та розвитку особистості.

Фільм глибокий та багатошаровий, розповідає про виклики, з якими можуть стикатися нейровідмінні люди, котрі зовнішньо нічим не відрізняються. Побіжно піднято питання (яке лишається без відповіді): а що ж робити, коли ти нейровідмінний, але не геній?


❤ Спілка мертвих поетів (Dead Poets Society, 1989) - Джон Кітінг - новий викладач англійської мови в консервативному коледжі. У фільмі розповідається історія вчителя, який надихає своїх учнів до змін у їхньому житті та розпалює в них зацікавленість поезією та літературою. Кітінг надихає своїх учнів оживити "Спілку мертвих поетів" і на уроках допомагає кожному юнакові знайти свій власний голос у безособовому хорі, відкриваючи перед ними чарівний світ природи та поезії. 

Фільм навчає нас пошуку власного шляху, самовираження та незалежності, вказує на важливість відмови від конформізму та боротьби за ідеали, а також піднімає питання справедливості.


❤ Чужа молитва (2017) - Сюжет фільму ґрунтується на реальній історії молодої кримськотатарської дівчини Саіде, яка, під час окупації нацистами Бахчисарая та депортації кримськотатарського народу, врятувала життя 88 єврейським дітям. Працюючи вихователькою в притулку для татарських дітей-сиріт, вона стикається з хлопчиком на ім'я Іцхак, що переховується разом з іншими єврейськими дітьми від німецьких окупантів. Попри ризик для власного життя, Саіде бере під свій захист вихованців і видає маленьких євреїв за татар, надаючи їм нові імена, навчаючи мови, звичаїв і молитов.


❤ Арахісовий сокіл (The Peanut Butter Falcon, 2019) - За сюжетом, юнак з синдромом Дауна на ім'я Зак вирішує втекти з інтернату, щоб втілити свою мрію стати борцем. Він зустрічає Тайлера, який сам рятується від проблем та переслідувань. Розпочинається неймовірна подорож, яка виливається у взаємне зростання та дружбу.

Фільм вирізняється теплом, емоційною силою та непередбачуваністю сюжету, вчить глядача дружбі та прийняттю.



Немає коментарів:

Дописати коментар