вівторок, 4 квітня 2023 р.

Що спільного між дитячими книжками та писанками?

Що спільного між дитячими книжками та писанками? 

Відповідь очевидна: духовне коріння, що об’єднує нас як народ, яскраво розкривається в добрій дитячій книжці, виконаній з душею, повчальним характером, у писанці, яка прищеплює любов до свого духовного коріння. 
В шкільній бібліотеці відбулася серія майстер-класів з декупажу  декоративних яєць для  створення Великодного настрою. В ході заходів учні

 не тільки опановували майстерність декупажу, а і знайомилися з Великодними традиціями. Переглядали книги та стухали аудіоказки.




Сьогодні розписані різнокольоровими візерунками пташині яйця, відомі в Україні як писанки, є невід'ємною частиною свята Великодня. 


При фарбуванні, крім курячих яєць, використовують також гусячі, качині та страусині яйця. Вони більші за курячі, тому такі писанки виглядають ще ефектніше.



Крапанки – це фарбування гарячим воском яєчної шкаралупи цятками, смужками, цятками з подальшим занурюванням яєць у фарбу. Потім його знову капають воском і занурюють у фарбу іншого кольору. тощо Потім віск видаляють, залишаючи на яйцях різнокольорові плями: білого  та чорного кольору використовуваної фарби. 



Драпанки – це яйце, яке фарбують будь-яким суцільним кольором, а потім металевим наконечником наносять на нього візерунок. 


Мальованки - являє собою яйце, на якому написані художні малюнки автора: натюрморти, пейзажі, вигадані епізоди.



 У писанкарстві колір має особливе значення. Водночас слід розуміти, що кольори писанок «розповідають» про різні, а часом і протилежні сторони життя в розумінні наших предків, і прочитуються лише через складні поєднання один з одним. Трактування таких складних поєднань кольорів і символів на писанках стало предметом етнографічних досліджень.



Наприклад, чорний символізує зв'язок із землею. У різних поєднаннях він може символізувати родючість, надію на добрий урожай і загробне життя. 

.Червоний – це колір крові. 

Тому, за християнськими віруваннями, червоні яйця використовують у великодніх трапезах, іграх та обміні подарунками як жертву крові Христа, яка змила гріхи людства у світі. 

Крім того, червоний колір - це свято воскресіння, символ життя і любові. 

У наших предків у великодніх листівках воно має значення життєвої сили, сили, мужності, надії на щасливе кохання. 



Білий колір, як базовий тон для фарбування та малювання, символізує чистоту, прагнення до високих духовних ідеалів, сімейне щастя, засноване на взаємній любові, мир, успіх у житті та кар’єрі.

Жовтий колір – символ стиглості зерна, що означає достаток. Це колір сонця, а через його частинки в зернах колір сонця є кольором щастя та процвітання. 




Блакитний - колір божественності на небі. Він уособлює небо, повітря і водночас воду, джерело життя і основу здорового (душевного і фізичного) існування. 



Зелений – це колір весни, коли все відроджується і багатіє. Коричневий - це мати-земля, її сила, її дари, турбота і захист від злих духів.

Немає коментарів:

Дописати коментар